Weißbier (W43)

(Reklam: I samarbete med Humlegårdens ekolager)

Det finns några olika inriktningar på veteöl, även när det kommer till den ljusa sydtyska. Allt från rena med eleganta maltsmaker till bananbomber eller skitigt kryddiga. En av de mest stiltypiska enligt SHBFs öltypsdefinitioner är Weihenstephaners Hefe Weißbier som även jag håller inom topp 5 av alla veteöl. Jag har besökt bryggeriet flera gånger och druckit direkt från den magiska källan. Jag har även haft ett längre samtal med en man som jobbar på brygguniversitetet bredvid och som har djupa kunskaper om processen, recepten och råvarorna. Men man blir inte världens äldsta (snart 1000 år!) bryggeri genom att ge bort nycklarna till kungariket och recepten är därför inte allmänt spridda. Jag har lyckats komma över de väsentliga delarna av originalreceptet och det skiljer sig en del från receptet i min bok, som utgick från den infon om ölet jag hade för fem år sen. Tyvärr vill jag inte dela med mig av receptet eftersom jag inte vill stöta mig med Weihenstephan men jag kan dela med mig av en hel del ”mellan raderna”.

Maltmässigt har jag bland annat använt mig av Weymermanns vetemalt och den eleganta herloinmalten Barke pilsnermalt, som sägs vara den godaste som finns. Vilken basmaltleverantör Weihenstephan använder vet jag inte men jag skulle bli väldigt förvånad om inte iallafall specialmalterna kommer från Weyermann. Genom en tankevurpa designade jag receptet för stort så jag fick ihop hela 3,2 kilo malt totalt. Rekommenderad maxmängd i #Braumeister 10 är 2,8 kilo så det blev rejält tjockt i maltröret men det gick ner efter lite trixande. Att stegmäska veteöl från 44°C och uppåt är en mardröm i de flesta enkärlsbryggverk men Braumeistern med sina fina lågdensitetselement klarar det galant, helt utan något fastbränt eller svårdiskat klet. Lakningen gick desto trögare med så mycket malt i röret så jag fick flytta över delar av malten till en biabpåse för att få ut sista 1-2 litrarna, inte optimalt.

Jag kokade utan att ansluta ventilationsröret eller ha fönstret öppet och det fungerade toppen och helt utan kondens i bryggeriet. Troligtvis på grund av storleken på garaget ihop med självdrag och givetvis den fjuttiga mängd bortkok.
Utbytesmässigt hamnade jag på 1.058 efter kok vilket var en hel del högre än de 1.052 jag siktat på. Med Beersmith räknade jag ut att 1,18 liter skulle tillsättas som spädning och det visade sig stämma exakt. Kylningen med superlågt kallvattenflöde genom kylmanteln gick över förväntan och jag kom ner till 15°C av misstag då jag höll på med annat under tiden. Planerat var ca 20°C men det steg jäsningen snabbt till genom att jag ställde jäsningen i husets varmaste rum. Jag jäste satsen i ett corneliusfat för smidighetens skull men jag borde ha flyttat över ölet till nytt fat för servering. Nu blev det lite för mycket jäst i början och sedan ojämn mängd allt eftersom fatet tömdes. Jag blir imponerad varje gång jag ska diska den lilla Braumeistern över hur snabbt och smidigt det går, det tar verkligen bara någon minut i anspråk. På det stora hela hade bryggdagen i sin helhet varit extremt smidig om det inte vore för det för stora maltmängden och det onödigt krånglet med BIAB-påsen. Det kan vara klokt att inte desgina recept före morgonkaffet kickat in…

Varför står vattenkranen på i högsta blås? Högst oklart.

BarkePils!

CaCl och Antioxin som säkert inte har någon effekt i denna typ av bryggning.

Inga problem att låta mäskstekspaden stå i all malt!

Fint filter…

…grovt filter…

…och på med stopp och mutter,

Ses om några timmar igen!

Det gick trögt för vörten att ändra riktning.

Jag tror det är 15,7 liter i nederkant på pinnen där gängorna börjar så koket var nog på 15 liter.

BIAB-snusk.

Dagens jäst, torrvariant av w68.

Om jag diskar bryggverk med Yes? Yes det händer ibland. Duger det till köttfärsåsgrytan så går det fint att få rent bryggverk också. Men det är bra att variera olika rengöringsmedel emellanåt pga kalk- och ölstenspåbyggnad.

Provsmakning

Gyllengul, kraftigt disig öl med enormt fluffigt och väldigt stabilt skum. Skummet håller ett 1 cm lock ända till botten av glaset och varenda klunk ger en ny ”årsring” lacing på glaskanten.

Doften är mycket stort maltigt gräddig och med en fin örtighet på medelnivå. Medelstora bananestrar samsas med en medel kryddighet som drar lätt åt muskot och peppar mer än kryddnejlika.

Smaken är klassiskt weißbiermjuk där veten framhävs av den höga kolsyehalten. Maltsmakerna går åt bröd och vetedeg. Även retronasala smaker/dofter går åt banan och grädde på medel nivå.
Perfekt kropp, varken för stabbig eller för tunn. Fyllig på ett bra sätt, inte något besvärande.
Låg restsötma men stor kropp som sagt.
Välavvägt alkoholstöd och en perfekt lagomlåg beska i enlighet med stilen. Lätt örtighet från humlen.
Lång till väldigt lång eftersmak.
Väldigt lättdrucken trots den relativt stora kroppen.

Kommentar
Otroligt balanserad i smakerna och kan mycket väl vara den bästa veteöl jag gjort! Inte för mycket eller för lite banan och absolut inget av den där syrligheten som vissa veteöl kan ha. Kanske ett uns mer kryddnejlika skulle varit på sin plats. Synd bara att jag serverade ur jäsfatet men den här ska snart bryggas igen i betydligt större sats!

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.