Quickie – världens minsta tappkran?

Reklam. Detta är ett obetalt samarbete med Keg King Australia där jag fått denna produkt för test/recension. Som alltid lovar jag både mina läsare och eventuella samarbetspartners att jag är så ärlig jag bara kan i mina tester och utvärderingar.

Låt mig få presentera Quickie, världens kanske minsta och enklaste öltappkran, helt i rostfritt stål och med endast en packning. Quickie är inte tänkt att fungera som din enda ölkran utan mer för snabba upphällningar av mindre mängder öl där det känns tråkigt att desinficera och rengöra kranen efteråt. Exempel på användningsområden är för att ta ett mätprov för SG eller pH, provsmakning ut ett fat eller tryckjästank, istället för en picninckran för att minska mängden prylar att släpa med sig på resande fot eller slutligen för att tömma desinficeringsvätska ur ett fat (även om jag förespråkar att vända fatet upp-och-ner för att få ut allt).
Quicke består endast av tre delar; det rostfria och på insidan släta stålhuset, en hatt/skruv i stål på toppen och en gummipackning. Quicke har en serveringspip där det även går att fästa en 6mm slang för att kunna styra vätskan lättare.

Användande
För att få ut öl ur kranen och även reglera hastigheten på flödet så trycks Quickie ner med handkraft med olika hårt där hårdare självklart ger snabbare flöde. När kraften släpps så stängs flödet eftersom det inte finns någon låsmekanism som håller Quickie kvar som på en vanlig kulkoppling. Det finns med andra ord ingen risk att kranen fastnar och öl fortsätter spruta ut. Ska Quicke användas istället för en picnic-kran eller större tappkran med flödesreglering så gäller det att ha ganska lågt serveringstryck i fatet eftersom det inte finns något alls som minskar trycket, detta för att minska blask och överdriven skumbildning i glaset. Rengöring av Quickie är extremt enkel på grund av dess delar och släta konstruktion. För dagligt bruk fungerar diskborste och vanligt diskmedel typ Yes med efterföljande sprut Saniclean utmärkt. Alla kemikalier som används i bryggerier fungerar också och vanlig diskmaskin fungerar bra det också även om risken är att Quickie försvinner på grund av dess minimala storlek. Gummipackningen är den enda som eventuellt tar stryk i längden så lite vaselin eller armaturfett kan vara bra att applicera vid behov.

Mitt omdöme
Quicke har snabbt blivit min ständiga följeslagare i bryggeriet, jag önskar nästan jag kunde ha den som halsband. Med dess simpla användande och framförallt busenkla rengöring/desinficering så blir det faktiskt av att jag tar prover som jag annars kanske undvikit på grund av lathet. Picnic-kranar med sytråd blir så snabbt sunkiga (testa att skruva bort hatten om du inte gjort det!) och större kranar är inte smidiga att rengöra de heller. Quickie rengör jag på bara några sekunder.
Med någon extra reservpackning räknar jag lätt med att jag kan ha Quickie resten av livet, för det finns inget som kan gå sönder eller slitas på den. Det skulle vara om jag tappar bort den på grund av dess storlek då kanske…
På minussidan ger Quickie lite ölblask efter sig runt fatkopplingen, precis som vid byte av en vanlig kulkoppling fast vid varje servering, så jag skulle kanske inte plocka fram ett fat och servera direkt i finsoffan. För övriga platser där någon droppe hit eller dit inte gör något fungerar den utmärkt som snabb tappkran, alternativt att eftertorka fatkopplingen med lite hushållspapper bara.
Quicke är extremt liten vilket är dess USP men jag hade önskat att Quicke var lite högre för den passar inte lika bra på de fat jag har med svart gummihandtag runt hela fatet, utan bäst på de med delade handtag (se bild nedan). Detta problem går enkelt att avhjälpa med en bit 6mm-slang som jag dock inte hade någon hemma vid fotograferingstillfället.
Priset är väldigt lågt, endast 105 kr, vilket är nästan samma som en vanlig kulkoppling i plast kostar i Sverige. Priset gäller dock vid köp direkt från tillverkaren Keg King i Australien men inom kort bör den gå att få tag på även i vår del av världen, dock till okänt pris. I skrivande stund (maj 2022) hittar jag inte Keg Kings Quickie inte i någon svensk webbshop.
Produktens hemsida hos tillverkaren Keg King.

Alla tre delar. I övrigt är insidan hela slät så det finns inga utrymmen för bakterier att gömma sig. Skruven justeras mycket enkelt med fingerkraft, inga verktyg behövs.

Här är Quickie monterad på ett AEB 9-liters-fat och här når inte serveringsröret över kanten så utan slang är det svårt att få öl ner i glaset.

På de fat som har delade handtag, minifat eller på PET-jästankar passar den perfekt även utan slang.

Tillfällen då jag önskar jag hade tre händer eller orken att gå och hämta ett kamerastativ. Men ni fattar vad jag gör…

Proof of concept så att säga. Detta var med lågt serveringstryck bör tilläggas.

Demonstration av storlek.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.