Tysk Pils (P23)

Min senaste pils har inte ens lagrats färdigt så jag har inte ens smakat den ännu. Ändå ville jag brygga den en gång till och det av en enda anledning, för att se om jag kan sänka restextraktet (FG) ytterligare lite genom att börja jäsningen med lite lägre stamvörtstyrka (OG) än föregående bryggning. Ett öl på ca 5% kan nämligen göras på två sätt:

OG 1.050 till FG 1.012,
eller OG 1.045 till FG 1.007.

Bägge ger samma mängd alkohol men väldigt olika smak- och doftupplevelser samt munkänsla. Till viss del restsötma men för min del är det humlen och främst beskan som får ta för sig mer i ett öl med lägre FG. Det är ingen slump att många tyska pils ligger strax under 5%-strecket och Fg på 1.007-1.008. Min förra pils (P22) skulle ha landat på OG 1.045 men vörtstyrkan steg till 1.049. Eftersom jag inte gillar att spä ut med vatten så lät jag det få vara så och redan innan den jäst färdigt så planerade jag för en ny bryggning istället. Nu jäste P22 ut till 1.008 så egentligen var jag redan i hamn med mitt lilla FG-problem där jag tyckt att några av mina öl under hösten landat lite väl högt mot vad jag är van vid. För att stilla min nyfikenhet om det gick att pressa ner denna ytterligare lite så fortskred jag ändå med detta andra försök på samma öl som planerat.

Jag brukar vara noga med att poängtera att man helst bara ska ändra på en parameter i taget för att förbättra sina öl, speciellt när man finlirar. Annars är det svårt att veta vad som gjorde den skillnad man var ute efter. Jag jobbar för övrigt precis på samma sätt när jag ljussätter fotoobjekt, vare sig det är modefotografering eller en lastbil i studion. En lampa eller en inställning i taget, klicka av, utvärdera, justera. Så varför blandade jag in nyköpt humle i denna öl jämfört med den förra? Svaret är mycket enkelt och det berodde på att mitt humleförråd var tomt så jag hade inget val. När jag ändå skruvat på mer än en parameter, ja då justerade jag humleschemat lite också. Det här sammantaget kommer inte göra dramatisk skillnad men tillräckligt att ta med i utvärderingen om ca en månad. Den stora skillnaden som jag planerade från början var att låta Beersmith räkna ut mängden malt jag skulle minska för att hamna rätt. Från 1.+49 till 1.045 är 8% vilket också var viktminskningen av malt i procent. Helt linjärt med andra ord.

Även denna bryggning innehöll en del andra vardagliga bisysslor så även om jag var fokuserad på själva bryggandet så gick uppenbarligen fotograferandet till bloggen på autopilot. Jag har nästan tagit exakt samma bilder och vinklar som förra bryggningen men det märkte jag först när jag laddade upp bilderna till bloggen inför att detta inlägg skulle skrivas. För att krydda det hela slängde jag in två ölbilder på en tidigare pils jag bryggt, “så det är inte pilsen i filmen som skrivit brevet” för er som minns den trötta frasen.

Bryggningen
Denna bryggdag var inte lika spontant påtänkt som förra så jag hade fyllt upp vatten i Braumeistern och ställt timerfunktionen för värmning till morgonen därpå. Maltvågen, dvs den tyska paketvågen, bråkade med mig igen och startade om sig mitt i vägningen. ”Det är tydligen svårt att hitta utrustning med kvalité nu förtiden”, muttrade han gubbtrött till sig själv och mätte sedan upp Tara på mäthinken, tog en fet tuschpenna och präntade sedan in vikten med stora bokstäver på hinken.

Jag mäskade in som vanligt med Braumeistern genom att långsamt sänka ner det fyllda maltröret ner i mäskvattnet. Sen rörde jag om försiktigt i mäsken och startade mäskprogrammet. För andra, kanske tredje, gången någonsin fick jag en total frånvaro av skum efter mäskprogrammet. Det är i sig ingen garanti att mäskningen klarat sig i övrigt från syrepåverkan men ändå en fjäder i hatten. Jag upptäckte dock att det hade bildats lite kanaler i mäsken vid en närmare granskning av vörtytan/mäskytan. Jag har inte trimmat in de två nya Braumeisterpumparna ännu och jag tror mer och mer att jag ska dra ner effekten ganska kraftigt. De nya modellerna av Braumeister 50 skickas med endast en av dessa nya pumpar eftersom de är av mycket kraftigare modell än vad som tidigare använts. Nya pumparna har istället en potentiometer (nördspråk för effektvred) graderad från 1-7 där läge 3-4 ungefär ska motsvara vad de gamla pumparna levererade i flöde. Att Speidel (tillverkaren av Braumeister) gått från två pumpar till endast en är såklart av ekonomiska skäl för jag tror det fortfarande finns en vinst med att ha ett jämnare flöde underifrån. Därför tänker jag fortsätta med två pumpar och halverad effekt istället för att plugga igen ena in- och utloppshålen. Eller så hittar jag på någon galen modifikation där ena hålparet och pumpen får vara med i framtiden, man ska aldrig säga aldrig.

Vörtmängden vid kokstart (preboil volume) stämde exakt enligt min utrustningsprofil men att mäta SG med refraktometer i detta läge brukar sällan ge korrekt värde så om jag mäter det så antecknar jag aldrig värdet. Vörten är inte homogent blandad vid uppkok och det kan vara rejäla felvärden på så litet vörtprov som bara en droppe. Att plocka ut en större mängd vört, kyla och sen mäta med hydrometer kan man såklart göra. Det orkade jag inte och det spelar ju mindre roll eftersom jag varken justerar vörtstyrkan med koklängd, DME eller vatten. Det får bli det värde det blir helt enkelt och istället justera till nästa gång, vilket just var det hela denna bryggning syftade till.

Resultatet
Aldrig har väl ett OG-värde på en normalstark öl någonsin i världshistorien kunnat bli en cliffhanger, tills nu. Jag drar inte ut på det mer, det landade på 1.0435. Den sista extrasiffran kan eventuellt vara lite glädjemätning eftersom jag så gärna ville pricka in 1.045 exakt men det är svårt när man jobbar med en maltsort man inte bryggt så mycket med tidigare. Ska jag med denna vört landa på prick 5% ABV kräver detta en utjäsning till 1.005 vilket motsvarar en utjäsningsgrad på 87,9% skenbar utjäsning (eller apparent attenuation), dvs. utan hänsyn till alkoholens lägre densitet. Jästens egenskaper har riktvärde på mellan 73-77% enligt tillverkare men jag tycker mig ofta få ett något högre värde än det eftersom jag fokuserar på att gynna betaamylasrasten har lägger stor vikt på jästhälsa och jästmängd. Förra satsen stannade på 1.008 så tänker jag att 1.006 kanske går att få till iallafall. Torr och krispig vill jag ha min tyska pils!

Igång med tuppen.

Lactolen användes endast vid kokslut eftersom jag hade syramalt i för att nå pH 5,4 i betaamylasrasten. Jästslurryn kom från lagringen på 0°C så det brukar jag tina upp lite i början på bryggdagen.

Jag har rekommenderat den här vågen till många eftersom jag tyckte den var så smidig och prisvärd, så jag hoppas det bara är jag som fått ett måndagsexemplar som bråkar.

Redo för inmäskning med maltröret i halvvägs position. Jag tömmer försiktigt ut lite vatten till kastrullen på golvet för att inte malten ska plaska när den fyller maltröret.

Maltröret nedsänkt under 5 minuters tid för att simulera en ”underlet”, dvs påfyllning av vatten underifrån.

Omrörd med normalmängd skum för metoden.

På med alla filter och påfyllnadsvattnet från kastrullen som stod på golvet tidigare. Självklart via slang och försiktigt även här.

Och slutligen det magiskt vackra resultatet från mäskningen. Kristallvört helt utan skum!

Hönsfoder…

Den så kallade utmäskningspositionen där man kan laka om man vill. Själv stannar jag ytterst kort tid i detta läge för att sedan lyfta över maltröret till min diskhink.

På diskbänken står uppmätt mängd vört som fanns kvar i dravet när maltröret fick vila i min stora hink (svarta murbrukshinken på golvet).

Senaste skörden av Hallertauer Mittelfrüh.

Varför jag jäser i plasthink när jag har en rostfri mycket fin tank i samma volym? Mest för jag var för lat för att flytta om hyllplanen i jäskylen om jag ska vara ärlig. Min rostfria Speideltank är smalare och högre så den tar upp all plats i jäskylen. Gör jag större sats än 55 liter behöver jag ha två plasthinkar av 60l-modell och då en annan konfiguration av hyllplanen i jäskylen. ”Men det är väl bara att sänka hyllan?” tänker ni. Nu har jag satt brädor som hyllplan och de sitter som berget. Det går att flytta men det kräver lite slit vilket jag inte mäktade med just denna bryggdag.

Kylning med kylmantel även denna gång och en klockren utfällning och sedimentering av varmdruv, kalldruv och humle. Allt samlat i en whirlpoolkon som jag inte tog bild på eftersom jag har ett flytande lock på vörten under kylningen.

Syresättning med stor ballongvisp.

Och slutligen en bild på en helt annan öl. Men den var god.

P23 Lindhs Pils (Tysk pilsner)

Batchsize: 55 l
OG: 1,043 SG
FG: 1,006 SG
Alcohol by volume: 4,8 %
Bitterness: 38,6 IBUs
Color: 6,4 EBC

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
8,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) Water Agent 1
7,00 g Antioxin SBT (Mash 0,0 mins) Water Agent 2
4,00 g Salt (Mash 60,0 mins) Water Agent 3

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
8996 g Pilsnermalt (Brewmaster) (3,4 EBC) Grain 4 88,5 %
711 g Münchner ljus (Brewmaster) (11,3 EBC) Grain 5 7,0 %
459 g Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 6 4,5 %

Total amount of malt: 10167 g

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 68,41 l of water and heat to 62,0 C over 0 min 62,0 C 0 min
Beta-Amylase Heat to 63,0 C over 13 min 63,0 C 90 min
Alpha-Amylase Heat to 72,0 C over 11 min 72,0 C 30 min
Mash Out Heat to 76,0 C over 8 min 76,0 C 5 min

If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
40 g Hallertau Magnum [11,90 %] – Boil 60,0 min Hop 7 24,4 IBUs
100 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] – Boil 15,0 min Hop 8 10,2 IBUs
1,80 g Protafloc (Boil 10,0 mins) Other 9
10,00 ml Lactic Acid (Boil 10,0 mins) Water Agent 10
100 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] – Boil 5,0 min Hop 11 4,1 IBUs

Total amount of hops: 240 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
3,0 pkg Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206) [124 ml] Yeast 12

Recommended starter size: 6,17 l / 881,4 Billion cells.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

6 Comments

 1. Olle Welinder 2021-03-04

  1.0435. Jag undrar hur du mäter OG med denna höga noggrannhet? Med min enkla utrustning, refraktometer och hydrometer, känns nämligen redan 3:e decimalen osäker.

 2. Lindh 2021-03-04

  Därför jag kallade det för glädjemätning. Jag tyckte den var mittemellan 1.043 och 1.044 så jag drog till med ett överslag. Även refraktometern visade lite mitemellan. Ska man ha precision är det en dyr hydrometer (400kr) eller Easydens som gäller. Jag tycker det är överkurs för hembryggare med sån precision.

 3. Daniel 2021-03-04

  Ser ju superfint ut, vad har du för vattenprofil?

 4. Lindh 2021-03-05

  Just denna är inte riktigt min standard så jag har inte exakta värden. CaCl är bytt mot CaSO4 i detta recept. Men här kan du se hur jag vanligtvis gör:

  Mitt kranvatten
  Genomsnittliga värden 2018 (tidigare värde inom parentes)
  25 Ca (29)
  4,9 mg (2,49)
  18 Na (8,8)
  32 so4 (39)
  14 cl (12)
  80 Hco3 (61)

  Mitt standardbryggvatten 190225
  6g CaCl, 2g NaCl, 7g Antioxin för 45 PPM

  50ppm Ca
  5,9 Mg (1ppm från jästnäring)
  29,3 Na
  85 SO4 (32 från vatten, 39 från Antioxin och 14 från jästnäring)
  73 Cl
  -113,5 HCO3 (sen 80)
  16,8 K
  5,33 pH med 20,8ml Lactol (0,3 ml/l)

  Bidrag från jästnäring på 2,2g/19l:

  Calcium 0.696 ppb
  Magnesium 0.928 ppm
  Sulfate 13.920 ppm
  Zinc 0.635 ppm
  Manganese 0.567 ppm
  Thiamine 0.241 ppm

 5. Lindh 2021-03-05

  Räknade ut just denna profil exakt bara för att jag blev nyfiken:

  Vatten+SBT+CaSO4 ger då totala PPM:

  Ca 51
  Mg 4,8
  Na 29
  SO4 139
  Cl 15
  HCO3 75

 6. Daniel 2021-03-08

  Stort tack,
  Jag hade planer att brygga en stout nästa, men efter din ölprovning online så blir det definitivt en pilsner nästa brygg. 🙂 kommer dock köra torrjäst och försöka få den så torr som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.