Lindhs Premium Gold (v5)

Det finns väldigt få bra helles att prova i Sverige vilket gör att stilen fallit mycket i skymundan men det är en lättdrucken och god öl med bra möjligheter att få fram eleganta maltsmaker och jag uppskattar verkligen en bra helles men förstår att en sämre variant framstår som en något söt stor stark. När jag skriver detta är jag faktiskt på väg till själva källan för ölstilen, mer om det kommer! Min förra version av denna öl fick receptinspiration från boken Bavarian Helles med Carapils och även lite Melanoidmalt men trots att den versionen blev väldigt bra så ville jag ändå testa ett nytt recept som bygger på Paulaners Helles för variationens skull. Min extraljusa premiumpilsnermalt byttes mot Barke Pils (96%) för att få lite mer färgbidrag men stora skillnaden var såklart Carahell (4%). Melanoidmalten sägs kunna efterlikna smakerna man får från dekoktion men jag är inte så enormt övertygad om det. Framförallt är jag inte så förtjust i hur melanoidmalten smakar torr, dvs. en halvnäve torra korn i munnen, så jag skippar den denna gång så får jag labba med något mer minitest i framtiden.
Jag har haft lite bekymmer med lång lagtid, den tid det tar för jästen att bli aktiv i jäsningen och jag tror det beror på att jag legat lite lågt i jästemperatur för just South German Lager WLP838. Jag har legat på 9c där 10-12.8c rekommenderas av tillverkaren. Jag vill göra större jäststammstester framöver men just nu har jag problem men att brygga mer än vad det går åt i hushållet så det får vänta lite. Jag kan med andra ord inte så starkt motivera jästvalet på 838 mer än att jag fått god öl med den tidigare och jag hade en rejäl slurry i kylen. White Labs beskriver jästen såhär:


“This yeast is characterized by a malty finish and balanced aroma. It is a strong fermentor, produces slight sulfur, and low diacetyl.”
Attenuation:  68.00-76.00 %
Flocculation: Medium to High
Alcohol Tolerance: Medium (5 – 10%)
Optimum Fermentation Temperature:  50.00-55.00f (10-12.8c)
Hours to get to 50 percent attenuation: 85

Att det är Tysk nobel humle i är väl knappast en överraskning men där många förespråkar en ensam bittergiva så föredrar jag ”tripple hop”, humle även senare för smak och arom. En del av den senare humle försvinner med lagringen men det ger ölet lite fler dimensioner och en utvecklingskurva som är intressant. Det är inga mängder humle vi snackar om här, 200 gram till 55 liter, men ändå så det tillför något.

Vattnet och krossningen
Jag samlade 70 liter RO-vatten en vecka i förväg eftersom bryggdagen blev uppskjuten av VAB. Enda salttillsatsen var KalciumKlorid för att ytterligare framhäva maltsötman i stilen. Något större sötma vill jag inte ha utan den maltsötma jag menar här är den gräddiga och friska typen som man får brygga väldigt varsamt för att få fram och behålla. Krossningen av malten gick inte riktigt hela vägen. Min nya Monster Mill MM3 är inte riktigt inkörd och den fick svårt att nypa tag i specialmalten jag hade i först. Maltkornen hoppade mest upp och ner och ville inte sugas ner. Jag har upplevt detta tidigare främst med vete och med för hög krosshastighet vilket jag inte märkt hade smågblivit av min borrmaskin. Jag grävde ut några nävar specialmalt och hade i basmalt. Sänkte hastigheten och slurp så var malten krossad. Ytterligare teorier om varför detta kan uppstå är att den ickedrivna valsen är lite trög och kan behöva smörjas lite eller att jag dragit åt alla skruvar för hårt. Själv avståndet mellan bas-stycket och valsarna är inte helt givet eftersom det är enbart är lådan runt om som håller ihop alla delar. Jag har sedan denna bryggning kört igenom en del malt med gott resultat så jag avvaktar med vidare åtgärder.

Körde utan gummi
Jag körde utan gummilist runt övre filterparet även den här gången eftersom det gick så bra sist men nu fick jag ett tiotal små märkliga skalbitar som smet emellan som jag förvisso lätt kunde fiska upp vid uppkoket. Lite störande ändå så jag kommer gå tillbaka till liten framöver eftersom jag ändå har den. Inmäskning och utmäskning/ickelakning/maltrörslyft gick utmärkt utan några överraskningar. Maltröret fick droppa 10 minuter på undre pinnarna innan jag lyfte ner den i diskhinken där det en timme senare samlats nästan 2 liter till. Svinn jag får leva med om jag inte vill dra ut på bryggdagen eller byta diskhinken mot något som känns mer livsmedelsklassat än Biltemas murbrukshink.
Koket med humlegivorna likaså utan avvikelser och efter en timme kylde jag ner till ca 13 grader innan jag flyttade till jäshink och syresatte rejält med min stora ballongvisp. Under kylningen använde jag det varma kylvattnet som en varmvattenslang för rengöring av filter och maltrör eftersom det dels är bevattningsförbud i Nykvarn och eftersom vår varmvattenberedare (pelletskombipanna) gått åt helvete. Volymen och OG blev som planerat på 56 liter och 1.051. Allt gick som det skulle helt enkelt.

Tråkigt blogginlägg och Missnöje över Beersmith
Jag har insett att en smidig och lyckad bryggdag ger ett ganska tråkigt blogginlägg men det händer ju tack och lov att det går riktigt smidigt och bra ibland, äntligen! Jag blir allt mindre nöjd över Beersmith och senaste versionen har inte förändrat det. Beersmith är bra på att hålla resa på inventarierna, en funktion jag förvisso använder men inte behöver och programmet är även bra på att lagra recept. Att hålla koll på bryggningen medan jag brygger tycker jag däremot inte om och jag håller på med en enkel excel istället. Jag vill kunna jämföra de senaste bryggningarna på ett och samma ark och få en bättre överskådlighet på processen och dess avvikelser och där går Beersmith bet ordentligt. Dessutom lämnar Beersmith en del att önska när det kommer till att förklara hur det är tänkt att användas. I vilken temperatur ska man mäta de olika volymerna? Ska man räkna boiloff vid 20c eller 100c? Varför är inte grainabsortion i metriska mått? Varför ger 60 min på 62c och 60 min på 72c inte ett förväntat lägre FG än 60 min på 65c osv osv. Kanske sneglar jag på andra program framöver, eller så anammar jag excel helt och hållet.

Maltkrossningen på ca 0.8mm.

Inmäskning före solen kommit upp.

Perfekt pH enligt planen.

Jästslurryn i väntan på jobb.

Mäskningen med Full Volume No Sparge ger så här mycket volym. 70l mäskvatten är verkligen maximalt vad jag rekommenderar eftersom vätskan expanderar några centimeter från 60-76c.

Den billiga taljan fungerar klockrent och spar min trasiga rygg. Med bra fysik och en pall så går det bra att lyfta maltröret men såhär blir det mer kontrollerat. Det är just vakuumet som är det jobbiga, inte vikten.

Från denna position låter jag det droppa färdigt när jag inte lakar och sen kan jag enkelt lyfta bort maltröret för hand.

Några märkliga smitare som mer ser ut som risskal än kornskal Ljusare än vanligt dessutom. Aldrig sett förut!

Samma sak här, vita små konstiga skalbitar. Någon som kan förklara vad det beror på? Kan jag fått en liten blandning av något annat i maltsäcken?

Refraktometern krävde fem prover innan jag fick ett värde där sockret inte var för koncentrerat eller skiktat vilket det lätt blir innan koket blandar vätskan.

Ibland skummar jag av precis vid uppkok och ibland inte. Idag såg skummet äckligt ut och jag var på plats så då tog jag bort det. En del säger att kommersiella brygger aldrig tar bort skummet vilket förvisso är sant men de recirkulerar även så pass mycket att de inte får i närheten av lika mycket skum som vid hembryggning om man skulle skala om volymerna.

Kylning med extra termometer eftersom det är skillnad på temperaturen i botten och på toppen.

Samlade två hinkar varmvatten till disken.

Skillnaden mellan botten och toppen av kylningen var denna gång som mest 6 grader.

Originalkranen även denna gång. Jag gillar den mer och mer.

Vörtprovet för att kunna bedöma färgskillnad efter jäsningen.

Receptet

Lindhs Premium Gold (v5) (Helles)

Batchsize: 56.50 l
Boil time: 60 min
OG: 1.051 SG
FG: 1.018 SG
Alcohol by volume: 4.3 %
Bitterness: 22.4 IBUs
Color: 8.0 EBC

Color

Ingredients

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
15.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 1
15.00 ml Lactic Acid (Mash 60.0 mins)

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
11.38 kg Pilsner (Weyermann) (4.0 EBC) Grain 4 96.0 %
0.47 kg Carahell (Weyermann) (25.6 EBC) Grain 5 4.0 %

Total amount of malt: 11.85 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
50 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 60.0 min Hop 6 10.9 IBUs
75 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 15.0 min Hop 7 8.2 IBUs
75 g Hallertauer [4.80 %] – Boil 5.0 min Hop 8 3.3 IBUs

Total amount of hops: 200 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
5.0 pkg Southern German Lager (White Labs #WLP838) [35.49 ml] Yeast 9

Yeast cells needed: 1061.8 Billion
Recommended starter size: 7.11 l

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 69.76 l of water and heat to 61.0 C over 0 min 61.0 C 0 min
Beta-Amylase Heat to 62.0 C over 2 min 62.0 C 30 min
Alpha-Amylase Heat to 72.0 C over 11 min 72.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 8 min 76.0 C 10 min

Mash pH@20c
Estimated mash pH with salts: 5.70
First measured pH: 5.20
recommended to reach target/final pH of 5.20

Sparge steps
If steeping, remove grains, and prepare to boil wort

Measured data
PreBoil volume (100c): 60.85 l
Est. end of boil vol (100c): 58.85 l
Volume in fermentor (20c): 56.50
OG: 1.051 SG
FG: 1.012 SG
ABV: 5.1 %
Mash eff.: 78.5
Brewhouse eff.: 77.00 %

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

 1. Andreas 2017-05-12

  Får börja med att säga att jag uppskattar dina blogginlägg enormt och de håller en fantastisk kvalitet!

  Till frågan: Får du mycket svavel lukt/smak av WLP838?
  Har gjort en lager för första gången (inspirerad av din citra/simcoe), jäst med just WLP838 i 9-10grader i ca 10 dagar sen stegade långsamt upp till ca 17 grader i kanske en vecka innan kallkrasch och tappning över till fat. Vet att lagern är i ett väldigt ungt stadie än så länge men den smakar och luktar lite ägg. Lagras det bort? (Inte smakat på ölen ännu sen tappning, ca 1v sedan).

  Mvh
  Andreas

 2. Lindh 2017-05-13

  838an ger en hel del svavel som oftast lagras bort. En rejäl förkultur, bra syresättning och låg starttemperatur håller nere svavlet på en nivå som senare kan reduceras till minimala nivåer. Svavel är bra för hållbarheten då den är en antioxidant. Ogillar man skarpt svavel kan en annan jäststamm vara lämplig. Till just min Hops Citra/Simcoe går 34/70 precis lika bra då det är humlen som ska spela förstafiol. Jag har bara en lagerjäst igång hemma så då tar jag vad jag har. 34/70 är betydligt enklare att jobba med överlag men lite för neutral för bayersk öl.

 3. Andreas 2017-05-13

  Tack då vet jag! En förkultur på 2l till batch på 20l gjordes så då håller jag förhoppningarna att det lagras bort.Är nog rätt känslig för just svavel så blir nog att testa 34/70 till nästa batch som du säger 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.