Lindhs HOPS, Citra/Simcoe v3

160804_lindhcraftbeer_hops_000Det har blivit mycket lagerjäsning på sistone och senaste bryggningen blev inget undantag. I jakten på min perfekta amerikanska pale ale (WLP090), som visade sig bli en Modern Ljus lager (34/70), gick vinsten för bästa humlekombination till slut (till de som minns) till min Citra/Simcoe som jag bryggt två varianter av innan ni kan läsa om här; V1 och V2. Kanske har jag inte skrivit det så definitivt och tydligt tidigare men en ren lagerjäst, endast en liten mängd karamellmalt och Citra/Simcoe som humlekombination blev slutligen till receptet jag inte visste hur jag skulle kunna förbättra. Förvisso ett ganska tråkigt sätt att nå fram till ett slutresultat men nu när jag inte haft den på tapp på ett tag så saknar jag den mycket. Därför blev det nu dags att brygga en version av den igen. I skrivande stund inser jag att jag aldrig bryggt just denna kombination på Braumeistern tidigare, inte för att slutresultatet skulle blir så stor skillnad på men ändock en iakttagelse. Nytt för dagen var att jag dragit en slang längs väggen som går till avloppsbrunnen. Det gör att jag slipper dra fram slang för kylvattnet men även att samma slang kan kopplas på mitt drainingvalve jag bryggt så jag bara öppnar kranen efter bryggningen och rengör Braumeistern på plats utan att bära hinkar med diskvatten som jag gjort senaste gångerna. Ingen stor nyhet men det fungerade mycket bra. Jag ska göra en mer permanent lösning framöver.

Tre fat blev fyra
Tanken var att göra 60 liter vilket varit min standardstorlek senaste tiden. Min våg eller rättare sagt den rostfria hinken jag väger malten i ville annat. Troligtvis är basen på hinken för stor eller så kan den svikta lite vilket ger fel mätvärde. Jag har kontrollvägt mot två andra digitalvågar på 3 olika vikter och alla visar på grammet rätt så om någon avvikelse skulle finnas skulle den torligtvis vara betydligt mindre än felet jag fick denna gång. Själva problemet, dvs. den för stora mängden malt, märkte jag redan vid krossningen. Samma maltmängd runt 10.5-11kg som jag använt senaste gångerna fick plötligt inte plats i jäshinken jag samlar den krossade malten i min kross-station. Jag tänkte inte så mycket på mängden just då utan mäskade in ändå. Plötsligt blev det smärtsamt övertydligt då mäsken blev stel som cement och mäskpaddeln gick att ställa i valfri position i mäsken. För att inte riskera en misslyckad mäskning slevade jag över några liter mäsk till en BIAB-påse som jag sedan la ovan maltpipan. För att även denna malt skulle mäskas i Braumeisterprogrammet fylle jag på med ytterligare 10 liter mer vatten. Detta gav mig den maxade batchsizen på nästan 80 liter ner i jäshink men då slarvade jag lite med kalldruven som delvis fick följa med i jäsningen. Jag försöker vanligtvis begränsa främst varm- men även kalldruv så mycket som möjligt även om mindre mängder kalldruv är bra för jäsningen. Till välhumlade öl tror jag dock inte så små skillnader som en del kalldruv gör någon stor impact på smakbilden.

Bryggningen
På grund av den tidsbrist som inmäskningen medförde mätte jag aldrig pH under betaamylasen utan hoppades att föregående salt- och mjölksyramängder ska ge mig ett liknande resultat som sist. Då var förvisso satsen mindre men nu hade jag i lite karamellmalt så udda kanske blir jämnt ändå. Inmäskningsvattnet mätte jag före inmäskning då jag hade i alla salter och mjölksyran redan före malten kom i, det höll pH 3.6. Jag mätte även pH på den färdigkokade vörten som visade det något höga värdet 5.4 men i värsta fall kan man alltid sänka pH lite senare i processen även om jag tror att det inte ska behövas i detta fall. Tillbaka till mäskningen. När jag kört färdigt mäskprogrammet lyfte jag över BIAB-påsen till ett galler ovanpå en annan kastrull. Sen höjde jag maltröret i två steg, först till pinnarna och sedan till galler ovanpå bryggverket och lät det droppa ett tag. Sen flyttade jag maltpipan ner till 36l-kastrullen som sist för lakning men innan jag lakade sammanförde jag mäsken från BIABpåsen till toppen. Detta gjorde att lakningen rann långsammare än jag är van vid men effektiviteten blev väldigt bra oavsett. Mina 52 litrar som då fanns i Braumeistern höll SG 1.054 och när jag lakat med 15 liter och sammanfört de två så låg SG på hela 1.053! Totalt samlade jag ihop en kokvolym på över 80 liter (mätte aldrig slutgiltig PBG). OG landade på 1.054 i slutändan vilket var lite högre än de 1.048 jag tänkte mig men med ett extra fat som vinst så måste jag ändå säga att det var ett riktigt bra utbyte som drabbade mig denna konstiga bryggdag. Lite starkare vört passar dessutom bra som komplement till humlemängden på 400 gram.

Summa summarum
Själva bryggningen som sådan, förutom felaktiga mängden malt, måste jag ändå säga gick väldigt bra. Ett problem uppstod men lösningen var både smidig och enkel med resultatet ett extra fat välhumlad lager. Någon LoDO-guldstjärna lär denna öl knappast få med två lakningar och flytt av mäsk till BIAB-påse men man lär så länge man lever. Efter kylningen delade jag upp vörten på en 60l-hink (full) och en 30l-hink (med 20l i) där lilla fick Mangrove Jack’s Bavarian Lager M76 torrjäst fast i form av sparad slurry medan stora fick en slurry South German Lager WLP838. Bägge började jäsa relativt kraftigt för att vara lager redan efter 12 timmar på 9c så jag hoppas hinna hem från mellanöstern (där jag just nu sitter i 45gradig hetta och skriver ihop denna bloggpost) i tid att tappa dom till fat för att köra med min spundapparat. Receptet nedan får ni ta med en nypa salt, jag har gissat basmaltmängden och justerat effektiviteten för att få något som motsvarar hur jag tror det blev. Humle och salter stämmer dock.

ps. Ni har väl inte missat att nya Beersmith-versionen kommit idag?

160804_lindhcraftbeer_hops_002Vattenvärmning, ännu en normal och bra bryggdag.

160804_lindhcraftbeer_hops_003Vattnet på 38c och redo för malten.

160804_lindhcraftbeer_hops_004Den onormalt stora mängden malt i jäshinken.

160804_lindhcraftbeer_hops_005Oklart hur mycket för mycket malt det är men uppskattningsvis ett kilo.

160804_lindhcraftbeer_hops_006Själva krossningen blev mycket bra med hela och fina skal och kärnor i 3-4 bitar.

160804_lindhcraftbeer_hops_011Själva boven i dramat. En fin hink som kommer få jobba med annat framöver, eller så går det lägga en lite spole (typ tom tejprulle) som koncentrerar vikten till vågens mitt.

160804_lindhcraftbeer_hops_007Här är själva ögonblicket där jag inser att detta inte kommer fungera något bra även om jag skulle få plats med all malt utan problem.

160804_lindhcraftbeer_hops_008Flytt till BIAB-påsen, som alltid en räddare i nöden.

160804_lindhcraftbeer_hops_009Volymen med extra vatten före påsen kom på plats.

160804_lindhcraftbeer_hops_010Dags att trycka på start.

160804_lindhcraftbeer_hops_012Braumeistern ser ut att ha en trendig scarf.

160804_lindhcraftbeer_hops_013Volym på vätska är beroende av temperatur som ni ser här, inte många centimetrar till goda under mäskingen.

160804_lindhcraftbeer_hops_014Med bra brygghandskar går det till och med med mina känsliga flickhänder att skruva loss muttern i det 76-gradiga badet.

160804_lindhcraftbeer_hops_015Avdropp av påsen först, ett moment jag troligtvis kunde skippat.

160804_lindhcraftbeer_hops_016

160804_lindhcraftbeer_hops_017Dags för riktiga lakningen ner i kastrull på 2000w induktionsplatta för snabbare uppkok.

160804_lindhcraftbeer_hops_018Disk… Är det overkill att ha en diskmaskin i bryggeriet? Troligtvis. Det går att köra ganska mycket av bryggeriutrustningen i vanliga diskmaskinen men det har inte blivit av ännu för min del. Främst maltpipan och kylspiralen skulle jag gärna rengöra den vägen.

160804_lindhcraftbeer_hops_019

160804_lindhcraftbeer_hops_020Skaplig mängd! Ändå saknas några litrar på denna bild.

160804_lindhcraftbeer_hops_021Trots den extra volymen krävdes distans mellan Braumeistern och huvan för att inte få för kraftigt kok eller överkok.

160804_lindhcraftbeer_hops_022Ett fint andra hotbreak som jag ibland plockar bort och ibland låter koka ner. Det ser ut som en gummifilm så rent visuellt känns det bra att ta bort den.

160804_lindhcraftbeer_hops_024Mmmm, humlesoppa. Men överkoket var nära när 200+200g åkte ner i koket. En sprayflaska är bra att ha till hands för nivån sjunker direkt av några sprut. Lite full-i-faan så körde jag med StarSanflaskan. Don’t bli rädd för the skum.

160804_lindhcraftbeer_hops_025Kylning utan isolering men med huvan på pga alla j**vla getingar denna sommar.

160804_lindhcraftbeer_hops_026

160804_lindhcraftbeer_hops_027

160804_lindhcraftbeer_hops_028Jag litar inte fullt ut på refraktometern ännu även om den är minutiöst kalibrerad, den visade sig vara exakt som hydrometern även denna gång.

160804_lindhcraftbeer_hops_029Drainingvalvet påkopplat på det temporära avloppet…

160804_lindhcraftbeer_hops_030…och ner i golvbrunnen.

160804_lindhcraftbeer_hops_031Resultatet i väntan på att kylas ner till 9c. Kallvattnet i kranen är den här årstiden för varmt för att slösa ner i avloppet för att försöka kyla sista graderna. Kylskåpet gör ett bra jobb dock.

 

Lindhs HOPS, Citra/Simcoe v3 (Modern Ljus Lager)
Batchsize: ca 80l
Koktid: 60 min
Brygghuseffektivitet: 90.00 %
OG: 1.054 SG
ABV: 5.9 %?
IBU: 40ish IBUs
EBC: 6.6 EBC

Color  

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
20.00 ml Lactic Acid (Mash 120.0 mins) Water Agent 1
10.00 g Calcium Chloride (Mash 120.0 mins) Water Agent 2
5.00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60.0 mins) Water Agent 3
5.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins) Water Agent 4

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
12.00 kg Extra Pale Premium Pilsner (Weyermann) 2014 (2.3 EBC) Grain 5 97.2 %
0.40 kg Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC) Grain 6 2.8 %

 

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
100.00 g Citra [12.00 %] – Boil 12.0 min Hop 7 16.4 IBUs
100.00 g Simcoe [14.20 %] – Boil 12.0 min Hop 8 18.0 IBUs
100.00 g Citra [12.00 %] – Boil 5.0 min Hop 9 7.8 IBUs
100.00 g Simcoe [14.20 %] – Boil 5.0 min Hop 10 8.6 IBUs

 

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Bavarian Lager (Mangrove Jack’s #M76) Yeast 11
1.0 pkg Southern German Lager (White Labs #WLP838) [35.49 ml] Yeast 12

Total humle: 400.00 g
Total malt: 13 kg??

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 75l l of water and heat to 38.0 C over 0 min 38.0 C 0 min
Protein rest Heat to 50.0 C over 14 min 50.0 C 30 min
Beta-Amylase Heat to 62.0 C over 11 min 62.0 C 30 min
Alpha-Amylase Heat to 70.0 C over 10 min 70.0 C 30 min
Mash Out Heat to 76.0 C over 5 min 76.0 C 5 min

 

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

13 Comments

 1. Daniel 2016-08-08

  Ser kalas ut. Några frågor!
  Vilken funktion får du av 36l patina kastrullen med maltröret i? Det rinnar av förstås men det kan ju pipan göra på BM’n med. Mer effekt att värma med men du har väl en 3,2kw doppvärmare att stoppa ner i i BM då går det ju undan.

  Kokade du allt i BM? Ryms det? Eller var
  En del i Patinan?

  Har du sugfläkt på ”huvan” jag skulle oroa mig för DMS annars?!

  Du kör många raster och det är ju så enkelt på BM. Jag satt och läste John Palmers How to brew. Härom dagen. Och han dissar ju i stort sett allt vad raster heter vid användning av högmodifierar malt. Han påstår ju tom att
  Det kan bli mindre maltig smak vattnigare? Har du gjort någon jämförelse mellan multi rast och standard single infusion? Skulle vara intressant.

  Spundingen låter mycket intresant. Ska ta och beställa en sådan. Mer om det ämnet uppskattar vi.
  Jag har gjort lite jämförelser mellan flaskjäst och tvångskolsyrat till flaskan fördel. Smakar rundare crispare. Men jag gillar inte att flaska så hoppas att spundingen kan ge samma resultat. Vas tror du om det?

 2. Lindh 2016-08-08

  Anledningen att laka vid sidan av är dels att höjden blir bekvämare att jobba i. Jag lakar med 20 liter för 60l-satser så då kan maltröret inte vara kvar i Braumeistern utan ovanpå är enda alternativet. Det funkar bra men jag labbar lite mer att köra i Patinan istället just nu. Jag har bara 1st 16A för stunden så jag kan inte köra både BM och 3.2kw-doppvärmaren samtidigt. Kanske kommer jag återgå till att laka rätt ner i Braumeistern för att slippa disk framöver men det ger mig lite fler möjligheter att laka vid sidan av som t.ex. Partigyle eller att laka i omgångar till önskad batchsize utan att överlaka med för lågt SG med tanniner som det ger. När jag lakat ner i BM direkt har en del malt följt med då jag höjer röret ovanför pga batchsize. Hamnar det lite malt i Patinan är det lättare att avlägsna än om det kommer ner i bryggverket (tro mig på denna =).

  Jag kör utan sugfläkt och trots min extraljusa pilsermalt (alltså halva EBCn mot vanligt Weyermanns pilsnermalt) så får jag ingen DMS på 60 minuters kok. Jag har ganska låg tröskel för DMS och har problem med t.ex. STHLM Festival och Heineken av den anledningen. Om det fungerar för alla låter jag vara osagt men sålänge ölet blir bra så ändrar jag inget som fungerar.
  Stegmäskning är ett helt inlägg för sig egentligen. Om vi börjar med min uppdelning av amylaserasterna så är det för köra dom i respektive optimala område. Jag styr FG genom att ändra tiden på betaamylasen istället för att höja eller sänka mellan 64-68c som en del gör. Alfaamylasen kör jag tills det är färdigkonverterat och eftersom alfaamylasens enxymer jobbar snabbare så behövs det inte så lång tid. Jag räknar med att ramp-tiderna även ger en del effekt. Jag har slutat med Carapils och använder betaamylasen istället.
  Det där med att proteinrasten skulle vara utspelat kallar jag bull. Att en proteinrast runt 50-52c skulle förstöra skummet är direkt felaktigt, iallafall med mina öl. Mitt skum är extremt stabilt och fint. Det jag vill uppnå med proteinrasten är att mellanlånga proteiner bryts ner vilket ger blankare öl och fylligare munkänsla.
  Ferualsyrarasten på 44-45c är direkt nödvändig till veteöl men det håller nog alla med om. Glucanase vid 45c ger mindre gummaktig mäsk och blankare vört.
  Syrarasten är överspelad däremot, inte för att den inte fungerar utan för att den tar betydligt längre tid på sig än man tidigare trott. Ska man sänka pHt genom en längre tid runt 30-40c är det flera timmar som behövs. Framförallt pilsnermalt ger en mer komplex maltsmak med fler raster, till pale ale malt behövs inte proteinrasten eller om den ens gör någon speciell skillnad.
  Det går jättebra att brygga öl utan raster men för mig är det mer intressant att stegmäska och då framförallt till tyska öl. Tiden det tar för mig att stega är samma som att köra infusion på 66c, jag trycker ju bara på start på Braumeistern och går därifrån. Jag är lite nernördad i Tyska bryggarskolan (jag läser t.om. Kunzes bok till bryggmästarutbildningarna i tyskland just nu) och tyskarna har lite andra åsikter än jänkarna när det kommer till bryggning. Kolla på germanbrewing.net för lite inspiration.
  Jag är enormt trött på flaskor även om det är trevligt när man ska iväg. Jag har inte hunnit köra med Spunding så mycket ännu så något rejälare utvärderingsinlägg kommer dröja ett par bryggningar till minst.

 3. Daniel 2016-08-08

  Kör du något med overnight mash nuförtiden? Syrarast?

  Kollar du konverteringen med jodprov? Funkar iodophor lika bra? Läste någonstans.

  Tycker jag har lite dåligt kok i min antingen köper jag gummivästen eller kör med doppvärmare som extra knuff. Önskar bm hade varit trefas då hade det funnits kräm i överflöd. Tack Lindh för bra blogg.

 4. Lindh 2016-08-08

  Nej jag har slutat med overnight mash dels på grund av brandrisken efter att ha läst några skräckhistorier. Numera drar jag igång skapligt, hittar på något med familjen eller fixar något i huset medan den kör sina raster.
  Det händer att jag kollar konverteringen med jodprov, jag har någon gammal flaska som aldrig vill ta slut men efter en halvtimme på 70c och tiden det tar upp till 76c så är det mer eller mindre alltid färdigt så tycker jag att PBG verkar schysst så låter jag det bero. Hade jag haft problem med mäskeffektiviteten skulle jag kolla desto oftare. Nu ligger jag alltid över 90% så jag är inte så nyfiken på om det är 95% eller 100% färdigkonverterat för någonstans där ligger det.
  Jag har aldrig haft för dåligt kok i min BM50, snarare tvärt om och då speciellt med huvan där jag får överkok. Numera har jag en metallpinne (den som maltpipan ska vila på) som distans för att minska ner kokintensiteten men ändå kunna leda ut ångan genom fönstret. Jag trodde inte 3200w skulle klara att koka 80l tillräckligt bra men tji fick jag, såhär såg det ut: https://youtu.be/tF8wpS7shD0
  Men ingen DMS och industrilagergenomskinlighet på ölen så kokar jag definitivt lagom hårt. Med huvan utan distans kokade det så kraftigt att jag fick mörkare vört, därför har jag slutat med det.

 5. John 2016-08-10

  Heat to 62.0 C over 11 min 62.0 C 30 min

  För att förstå detta rätt:
  Du ”värmer upp” till 62 grader celcius, vilket tar cirka 11 minuter, och sedan låter detta vara i 30 minuter?
  Har jag tolkat detta rätt?

 6. Lindh 2016-08-11

  Ja det stämmer. Mitt bryggverk värmer mäsken 1c på mellan 1 till 1.5 min beroende på omgivande temperatur och malt/vatten-mängd. Jag har angett tiden mest för att Beersmiths timer ska kunna gissa ungefär när mäskprogrammet är färdigt.

 7. Johan 2016-08-14

  Hej,

  Skulle du använda samma raster vid en IPL?

 8. Lindh 2016-08-15

  Jag använder det till det mesta men en IPL skulle en singelrast på 65c duga gott.

 9. John 2016-08-27

  Något jag har lärt mig är att man får lära sig hitta nödlösningar under en bryggdag. Vad som helst kan hända 🙂 🙂 snygga bilder och recept!

 10. Lindh 2016-09-08

  Tack!

 11. Nisse 2016-10-03

  Ohoj!
  Vid vilken temperatur jäser du denna och hur länge? Jäser du vid 9 grader under primären?
  Tänkte prova att göra min första lager, och då tycker jag att humlen var i min smak på denna 🙂

 12. Lindh 2016-10-03

  Beroende på jästval, men en vecka till tio dgar vid 9c och sedan 17c en vecka för sekundärjäsning/diacetylrast. Sen lagring kallt önskad längd dvs så länge du orkar vänta.

 13. Nisse 2016-10-04

  Tack! Tänkte använda wlp838 som du använt i ditt recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.