Öldömning och ett exempel – Tuatara APA, Aotearoa Pale ale 5.8%

Just nu, liksom ofta efter SM, har det dykt upp en diskussion på ett hembryggarforum om hur öl bedöms inom Svenska Hembryggareföreningen, hur tankarna från domarna går och varför det blir som det blir. Öldömning är ganska komplicerat att beskriva kortfattat och jag ser det inte som mitt jobb att redogöra för alla SHBFs bedömningskriterier och öltypsdefinitioner, men eftersom jag i vintras lyckades bli officiell öldomare inom SHBF tänkte jag att det kan tillföra bloggen något intressant om jag forsättningsvis dömer öl jag provsmakar på bloggen enligt SHBFs Öltypsdefinitioner och SHBFs standardprotokoll samt löpande förklarar hur jag tänkt i de olika stegen. På det sättet kan ni (i de fall det går att få tag i samma öl) provsmaka ölen, läsa min dömning och tycka till själva om ni håller med eller inte. Man ska inte glömma bort att doft och smak till viss del är subjektivt och det är också därför det är en hel domargrupp som dömer öl på SM och inte en enskild domare per öl som det ju blir här på bloggen.

Först ut är en öl från Nya Zeeland.

160514_tuatara_apa1
Tuatara APA, Aotearoa Pale ale 5.8%

Färg och utseende (g)
Mörkt gyllene till ljus kopparfärgad öl med hög offwhite skumkrona. Kristallblank utan något dis alls. Skummet är moussigt med blandat små och stora bubblor. Bra lacing och skummet ligger kvar som ett lock.

Arom (g)
Doften är humledominerad med tydliga rosor, mindre jasmin, mindre mango och stor citron samt grapefrukt. En mycket lätt karamellighet finns i bakgrunden.

Beska (g)
Medelstor + beska för stilen. Beskan är lagom sträv och medellång.

Alkohol (g)
Lätt stöd av alkoholen ger bra balans.

Smak och eftersmak (g)
Smaken är maltig med ett tydligt och knäckigt karamellstöd. En del fruktighet med medelhög citrus åt grapefrukthållet samspelar med malten. En lätt jordighet finns i eftersmaken. Munkänslan är fyllig och den har medelstor kropp.

Balans (g)
Tydligt stöd från karamellmalten balanserar alkoholen men gör humlesmaken lätt återhållsam.

Kolsyrenivå (g)
Hög kolsyra som är stickig och vass.

Teknisk kvalité (g)
Välbryggd utan felsmaker från bryggningen eller jäsning. Mycket vacker och blank.

Summerat omdöme
46 poäng, Excellent.

Övriga kommentarer och råd
God och välsmakande APA där den största behållningen är den fina blommiga doften. Väldigt hög teknisk kvalité där humlen verkligen får ta för sig utan att bli helt dominerande. Ett bra maltstöd ger en fin balans och en lättdrucken öl.

160514_tuatara_apa2

——

Dömningens struktur
När jag inleder en provning så analyserar jag först doften. Många doftämnen är väldigt flyktiga så doftbedömningen är med andra ord bäst att börja med innan en del av ämnena försvinner. Sen låter jag en del öl rumla runt i munnen medan jag fyller i de andra punkterna metodiskt efter SHBF typdefinitionskriterier. Fram till sista punkten försöker jag göra en objektiv beskrivning och hålla inne på subjektiva omdömen till sista punkten. Ett öl som faller inom excellent behöver inga tips eller rekommendationer till bryggaren, övriga betyg ger tips på förbättringar av t.ex. recept eller process. I de fall jag vet ölstilen innan bedöms ölen enligt den, när det är blindprovning gör jag först en bedömning av lämplig ölstil som jag sedan dömer efter. Även mina egna öl kommer dömas enligt denna metod även om kommentarerna där kommer handla mer om mina egna önskemål för just det ölet och inte nödvändigtvis efter öltypdefinitionen.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.