Mosaic/Columbus – Modern Ljus Lager, Provsmakning

160228_lindhcraftbeer_mosaic_columbusLätt disig och mörkt halmgul öl med högt, moussigt vitt skum med väldigt bra skumstabilitet. Påvisar en lätt köldgrumling, ser dock disigare ut på bilden pga kondens.
Doften domineras av stora mängder mogna grapefruktskal ihop med en stor dos fräsch och frisk pilsnermaltdoft åt det gräddiga hållet. Spårnivå av diacetyl gick att finna när ölet var rumstempererat, dvs knappt detekterbar och absolut nollnivå vid 10c. I övrigt fina humlearomer på hög nivå.
Smaken är fyllig och stor med främst grapefrukt och grankåda. Endast en mycket lätt karamellighet går att skönja med tungan rätt i munnen. Kexig malt på medium nivå.
Tydlig och ren beska på medelhög nivå. Beska är varken kort eller lång.
Mycket lätt alkoholstöd på rätt nivå i bakgrunden.
Medel restsötma som ger en välbalanserad öl.
Munkänslan är medelhög och nästan lite veteaktig av troligtvis dextriner. Lämnar en lätt kladdig känsla kvar i munnen.
Kolsyra är lätt stickig och moussig, nivån är hög.
Tekniska kvalitén är god utan felsmaker, estrar, fenoler eller andra bismaker.

Kommentar
Lättdrucken och god modern ljus lager där jäsningen gått mycket bra men inte 100% excellent vilket visade sig när ölet blev varmt. Jag är extremt petig med diacetyl men jag vet många vältränade ölnäsor som inte skulle upptäckt diacetyl alls i denna så kanske 1/10 i nivå där 0 är total avsaknad.
Fina och tydliga citrusinslag även om jag föredrar citron och apelsin före grape. Första veckan var den lite tung i humlesmaken men de vassa hörnen mjukades upp sen. Inte alls lika humlefräsch som förra varianten trots samma mängder humle i och utanför kok. Om det beror på humleschema, humlesorter, karamellmalter eller åldern på humlen går det endast spekulera om eftersom jag ändrade så många parametrar på ett bräde. Finaste inslaget med denna öl är gräddigheten från malten som framträder över 10c. God öl men saknar det där lilla extra.

Tillägg
Konstigt nog blev denna öl plötsligt kristallblank över natt. Fatet har stått still flera veckor så exakt vad som skett är oklart (pun intended). Smaken är dock densamma.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

 1. Patrik 2016-03-09

  Ser trevlig ut som vanligt! Vad använder du för ”jässchema” när du gör humlad lager? 10-12 grader jäsning och sen torrhumling vid diacetylrasten? Kommer du till SM förresten?

 2. Lindh 2016-03-09

  Tack!
  Nu när jag inte har kyl så jäser jag 7-10 dagar på 10c, sen diacetylrast 20c några dagar och slutligen torrhumling i fatet i rumstemp. Om en månad när nya bryggeriet är igång så blir det torrhumling i primären vid dicettlrast.
  Skippar nog sm i år eftersom det är så långt att åka och jag är utomlands så mycket i vår vilket tär på familjen.

 3. Anders 2016-03-11

  Hej, låter gott, kanske något att brygga 🙂 Angående klarningen gissar jag att om du hade haft ett genomskinligt fat hade du kunnat sett en skarp gräns mellan klar öl / oklar öl. Eftersom partiklarna är mycket små rör sig gränsen långsamt ner genom fatet tills det tillslut bara finns klar öl i fatet. Eftersom du tappar från botten upplever du en veckolång process som ”över en natt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.