Nya glas

Jag har fått prova några nya glas från Sejdelshoppen och fokus denna gång var tyska öl då Reinheitsgebot fyller 500 år i år och jag laddar med lite extra tyskt överlag i mitt ölbryggande och öldrickande. Sejdelshoppen gjorde även en intervju med mig när jag blev deras ”Veckans ölpersonlighet” som går att läsa på Sejdelshoppens facebooksida eller längst ner i detta inlägg.

160215_lindhcraftbeer_glassware_0003Denna sejdel på 0.3l känner jag egentligen är mer tjeck än tysk. En klassisk sejdel som är som gjord för en Urquell. Ganska kraftigt glas med rejält handtag och stor öppning. Fasetterna eller vad man ska kalla mönstret på glaset ger ölet ett mycket trevligt utseende. 59kr på Sejdelshoppen.

160201_lindhcraftbeer_schneiderSchneider 0,5l för veteöl. Rakare än de flesta andra veteölsglas och just detta tycker jag framhäver kristall-weizen mer än hefeweizen, avsaknande av kupa framhäver inte de flyktiga bananestrarna. Tyskt rakt glas med fin tyngd. Helt okej men inte favoriten bland veteölsglas. 49kr på Sejdelshoppen.

160205_lindhcraftbeer_bitburgerJag var i Bitburg i höstas och fick upp ögonen för den tyska klassiska pilsnern. Den serveras ofta med en liten krans av papper runt foten för att fånga upp skummet. Bitburger är ensamma om detta glas tillskillnad från en del andra glas där man bara smackar på sin logo på ett befintligt glas. Jag har denna version på 0.4l och sen ett mindre glas jag köpte på Bitburget-bryggeriet på 0.2l som är identiskt i formen fast mindre. Ett av mina favoritglas till pils och det jag gillar är formen, det tunna glaset och hur det känns i handen. Ett elegant och stilrent glas som kommer få jobba mycket i år! 75kr på Sejdelshoppen.

160215_lindhcraftbeer_glassware_0002Helsinge Ångbryggeri har satt sin logo på det tyska Sahm-glaset Salzburg (high). Skönt smal som gör det lätt att få till en bra skumkrona. Tungt och kraftfullt med bra ”klonk” om man skålar. Känns riktigt gedigen och stabil, perfekt till en frankisk lager eller kanske vienna lager. 79kr på Sejdelshoppen.

12741883_1106225526078572_3272837632755487066_nIntervjun
Veckans ölpersonlighet är denna vecka Gustav Lindh, som är fotograf till yrket och hembryggare och bloggare (lindhcraftbeer.com) på fritiden. Sejdelshoppen.se kontaktade Gustav för att bland annat prata mer om hembryggning, ölminnen och givetvis vilken betydelse glaset har för ölen.

1.VEM ÄR DU OCH VAD GÖR DU?
– Jag är Gustav Lindh, född 81, kommer från Linköping men har bott i Norrköping de senaste 15 åren. Just nu väntar jag på att få flytta in i det nya huset i Nykvarn där jag äntligen ska bygga upp ett nytt bryggeri. Jag är reklamfotograf och jobbar på Scania CV, ett jobb som tar mig ut i världen till mer eller mindre spännande platser. Familjen består av fru, två barn och hund.

2. BERÄTTA MER OM DITT STORA ÖLBRYGGNINGSINTRESSE OCH HUR DU ARBETAR MED BLOGGEN?
– Jag började brygga öl mest som en kul grej men med tiden har intresset växt till något av en besatthet, precis som fotograferandet var för mig de första 15 åren. Jag älskar öl och tycker det är kul att fördjupa mig i detaljerna, recepten och prylarna. Jag arbetar intensivt och fokuserat på att hela tiden förbättra min teknik, mitt kunnande och i slutändan mina öl.

– Bloggen började som ett ställe att samla mina erfarenheter och recept när jag var nybryggare. Sen gick jag över till att utveckla mina öl i Notes och Beersmith och drog ner på bloggandet då jag inte hade så många läsare. Plötsligt small det till övernatt och läsarkrets ökade lite så jag bestämde mig för att lägga i en ny växel och lägga lite mer energi på artiklarna och bilderna.

– Med tiden har jag känt ett allt större ansvar att dela med mig av mina erfarenheter när jag forskat eller funderat kring ett ämne men även att det fortfarande är väldigt kul att få feedback på mina metoder och mina öl. Hembryggarkretsen är extremt givmild jämfört med andra hobbyområden och att dela med mig av kunskap är ett sätt att ge tillbaka till communityn för den hjälp jag fick när jag började.

3. VILKET ÄR DITT BÄSTA VS SÄMSTA ÖLMINNE?
– Jag har flera riktigt bra ölminnen, exempelvis när jag och min vän Emanuel vann en hembryggartävling med vårt champagneöl ValentinCervisia.com. Eller när jag märkte att mina öl smakmässigt passerat flera av mina första förebilder på Systembolaget. Varje gång jag verkligen lyckas med en öl är en magisk känsla!

– Mitt sämsta ölminne var när jag hade flyttat över en helt ny sats veteöl till fat för kolsyrning. Dagen därpå gick jag till bryggeriet och märkte att det luktade väldigt mycket skumbanan redan när jag stod utanför ytterdörren. En fatkoppling hade släppt och 19 liter veteöl hade sprutat ut i högt tryck på väggar och golv. Kolsyretuben tömdes i samma veva…

4.1 HAR DU NÅGRA TIPS TILL DEN SOM ÄR NYFIKEN ATT BRYGGA SIN EGEN ÖL?
– Läs en bok som exempelvis ”Brygg öl” (Fentie/Grandin) eller gratisboken ”How To Brew.com” av John Palmer och köp en billig kastrull på exempelvis Biltema. Komplettera med en BIAB-påse (eller sy en själv för någon tjuga) och gör en enkel ale. Det är ganska lätt att göra en helt okej öl, kan du baka en limpa kan du göra en öl. Det går sen att förbättra sina färdigheter i all oändlighet. Ett annat tips är att lägga lite extra krut på renligheten.

4.2 DINA TIPS TILL DEN SOM VILL LÄRA SIG TA SNYGGA BILDER PÅ SIN ÖL OCH SITT ÖLGLAS?
– Börja med att lägga undan mobiltelefonen och använd en systemkamera istället. Det behöver inte vara den dyraste proffsmodellen, en hel del av bilderna på min blogg är tagen med en billig pocketkamera.

– Sen handlar det om att se varifrån ljuset kommer så ölen ser god ut, gå runt i rummet och studera hur ölen ser ut mot ett fönster eller bredvid en lampa. När du ska ta bilden så börjar du med ett tomt glas tills du är redo och känner dig nöjd, sen häller du upp ölen. Annars är risken stor att du inte hinner ta bilden innan skumkronan sjunkit ner och ölen ser trist ut. Rena och snygga glas gör en enorm skillnad såklart!

5. VAR SER DU DIG SJÄLV OM 5 ÅR?
– Jag får frågan ganska ofta om jag inte ska börja brygga på professionell nivå och jag brukar svara att jag redan förstört en hobby genom att göra den till mitt yrke (fotograferandet). Det är inte riktigt hela sanningen men lite av det spontana med “jag brygger vad jag vill, när jag vill och hur jag vill” går förlorat om jag ska börja brygga för att ge familjen mat på bordet.

– Jag trivs väldigt bra med mitt yrke och min arbetsplats så någon dröm om att bli bryggare på heltid när jag inte, att brygga bra öl och att driva ett företag är två skilda saker. Men visst, jag är besatt av processen och slutresultatet så man vet ju aldrig hur framtiden ser ut…

6. VILKEN BETYDELSE HAR GLASET FÖR ÖLEN OCH HAR DU NÅGOT FAVORITGLAS?
– Glaset är jätteviktigt för ölet tycker jag. Vissa öl gör sig verkligen bäst i rätt glas som exempelvis veteöl och fel glas kan ge helt fel känsla när man dricker. För mig är utseendet på ölen viktig och glaset är absolut en del av helhetsupplevelsen.

– Jag har ett flertal glas som favoriter beroende på öltyp. Teku-glaset och Rastals provsmakningskupa Lüttich är bra allroundglas och provsmakningsglas som jag använder ofta och till många ölstilar. Till veteöl har har några olika modeller jag varierar mellan beroende på humör; Franziskanerglaset är tunt och elegant, Erdinger med sin stora öppning är lite mer bordust och ett 0.3l glas från Meckatzer Löwenbräu när jag vill ha en halv veteöl.

– De glas jag är mest intresserade av just nu är tyska pilsnerglas, typ Bitburg, som jag är på jakt efter att fylla upp vitrinskåpet med.

Tack till Gustav Lindh för en intressant intervju, några av hans favoritglas hittar du här:
Teku: http://bit.ly/1MCKEuH
Provsmakningskupa Rastal: http://bit.ly/1OqT595
Franziskaner: http://bit.ly/1mCjQQQ
Bitburger: http://bit.ly/1LphbAH

—————

Jag får ingen ekonomisk ersättning av Sejdelshoppen och detta är inte ett sponsrat inlägg. När jag recenserar produkter och öl är jag alltid ärlig med min åsikt om produkten även om den är ofördelaktig för tillverkaren. /Gustav

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.