Hefe XVIII

151031_hefexviii_0001Jag trodde jag skulle kunna vänta med att brygga tills vi flyttat till hus igen men eftersom det verkar vilja dra ut på tiden så gick det helt enkelt inte att stå emot brygglusten längre. Jag tänkte först köra en biab-bryggning i min lilla kastrull eftersom lägenheten inte har 16 ampere som stora Braumeistern kräver och dessutom är spiskontakten fast installerad, en perilex till schuko-kontakt skulle fungera annars. Efter att ha funderat lite kom jag på att den stora Braumeistern har värmekällan uppdelad på två värmeelement, ett yttre på 1200 watt och ett inre som är samma element som till lilla Braumeistern, dvs 2000w. Genom att dra ut kontakten till 1200w-elementen ut kontrollboxen så räcker det plötsligt med en 10A-säkring och men en minskad kokmängd till ca 25 liter bibehålls ett bra kok trots reducerad värmeeffekt. Efter lite googlande och hjälp från Braumeisters Sverige på Facebook visade det sig att detta var bekräftat som en helt okej metod enligt Ralf på Speidel. Metoden kan även användas för att kunna mäska med mindre mängd, dvs till starkare öl, eftersom yttre värmespiralen inte behöver täckas under mäskningen.
Min jäskyl står på vinden utan strömkälla och därför uteslöts genast tanken på kontrollerad jäsningstemperatur så en ale fick det bli, närmare bestämt en hefeweizen… Receptmässigt tänkte jag öka färgen lite mer än senast men jag hittade inte min andra låda med specialmalter på vinden så det fick räcka med de 150g melanoidmalt som fanns kvar i påsen som färgbidrag och ”dekoktionssubstiut”. Drog på lite mer vetemalt för att jävlas med Braumeistern då vetemalt saknar skal och ska vara svårjobbat men med de två kraftiga pumparna var det inga problem under mäskningen alls, inte heller under avrinningen/lakningen.
På grund av tidsbrist startade jag mäskningen rätt in på en försockringsrast och denna gång körde jag dessutom enbart med en kombirast på 67c i en timme innan Braumeistern fick stega upp till utmäskning 78c i 10 minuter. De 2000 watten räckte till en fullgod mäskning på 45l och dryga 7kg malt utan för långa väntetider. Lakning skippade jag idag också eftersom jag ville hålla nere totala volymen med den reducerade effekten. Jag lyfte alltså bara till övre pinnarna och lät droppa en kvart innan maltröret flyttades till diskbänken. Preboil Gravity satt som den skulle och med huvan på plats påbörjades koket. Min tanke var att om ifall koket inte skulle bli tillräckligt kraftigt så skulle jag tappa ur några liter men det blev fullt ös med skumbildning ända upp till huvan så batchvolume hamnade på ca 35l. Utan huva dog koket dock snabbt så utan den hade jag fått koka 10-15l mindre. Inga konstigheter med bryggningen i övrigt, kylspiral på 15m ihop med lite jästsalter, skippa protaflocen eftersom det var en veteöl som kokades och slutligen kylning till 18c och pitchad w68. Jäshinken fick stå i vardagsrummet första dygnet men sen kom de klassiska svaveltonerna denna jäststamm är känd för att producera så den fick stå i sovrummet vid ett fönster för vädring. Efter 3.5 dygn var SG nere på 1.018 från ett OG på 1.050 så ganska nära slutmålet på kort tid. Explosiv jäststamm det där… Kvar är en sekundärlagring som sker i samma jäshink innan ölen ska flyttas till två fat och ut på balkongen. Så nu hoppas jag på en bra jäskylstemperatur utomhus i november och december, annars blir det ofrivillig eisbock för hela slanten…

151031_hefexviii_0002Mittersta kontakten på min BM50 går till den yttre spiralen men det är inte säkert det är på samma sätt med nya kontrollenheten. Det är dock fortfarande ”full pudding” i kontakten som blir exponerad baktill så håll undan fingrarna!

151031_hefexviii_0003Barnfri höjd uppnåddes genom att brygga på spisen. Någon ergonomi var det inte tal om denna gång och lyftet av maltröret blev i en seg vinkel…

151031_hefexviii_0004Låg nivå på mäsken denna gång men volymen efter start räckte för att täcka den yttre värmespiralen även om det inte behövdes.

151031_hefexviii_0005Avrinning med utebliven lakning som sagt.

151031_hefexviii_0006Jag tänkte ett tag att jag skulle byta originalkranen mot någon större men den fungerar faktiskt riktigt bra nu och dessutom står den inte ut så mycket som alla tredjepartslösningar med kulkopplingar och nipplar jag sett.

151031_hefexviii_0007Lägenheten saknar köksfläkt men har en lucka i takhöjd. Dit kunde jag dra min flexibla ventilationsslang för att leda ut all kondens. Resultatet blev 0% ånga i det lilla köket men fortfarande ganska bra värme.

151031_hefexviii_0008Kylning.

151031_hefexviii_0009Brygghandskar och silikonhandske från Ebay för att lyfta på huvan under kok.

151031_hefexviii_0010

151031_hefexviii_0011Braumeistern visar temperaturen under kylning och den stämmer väldigt bra om man som jag kyler med pumparna igång. Cirka en kvart brukar det ta mig ner till 20c,

151031_hefexviii_0012Refraktometern visar ett OG på 1.050, mitt i prick!

Receptet

HEFE XVIII_2000w (Weizen/weissbier (sydtysk typ))
Kokvolym: 40.48 l
Batchsize: 35.00 l
Koktid: 80 min
Brygghuseffektivitet: 75.00 %
OG: 1.050 SG
FG: 1.012 SG
ABV: 5.0 %
IBU: 15.6 IBUs
EBC: 7.8 EBC

Color  

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
5.00 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3.9 EBC) Grain 2 67.1 %
2.30 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 3 30.9 %
0.15 kg Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC) Grain 4 2.0 %

 

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
100.00 g Tettnang [2.20 %] – Boil 60.0 min Hop 5 15.6 IBUs

 

Water Prep

Amt

Name

Type

#

%/IBU
3.00 ml Lactic Acid (Mash 60.0 mins) Water Agent 1

 

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
0.8 pkg Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) [124.21 ml] Yeast 6

Total humle: 100.00 g
Total malt: 7.45 kg

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash in Add 45.03 l of water and heat to 67.0 C over 0 min 67.0 C 15 min
BetaAmylase Add 0.00 l of water and heat to 67.0 C over 10 min 67.0 C 60 min
Mash Out Heat to 78.0 C over 5 min 78.0 C 10 min

 

Provsmakning

151202_hefe_xviiiGyllengul med perfekt färg, perfekt tydlig disighet och hög stabil skumkrona.
Tydlig gräddig maltsötma dominerar och banan återfinns på låg nivå. Tydliga fruktestrar åt äppelmos.
Låg men kvarhängande beska, inga tydliga alkoholsmaker.
Fin maltsötma i smaken med en medium syra som balanserar. Fruktig och god. Ingen humle i smak eller arom. Syra även i smak. Frisk.
Kryddig eftersmak som ej drar åt kryddnejlika eller muskot.
Något metallisk eftersmak och munkänslan är något vattning.
Felbalanserad för stilen. Hög men mjuk kolsyrenivå.
Välbryggd utan felsmaker för stilen.
Ej typriktig.

Kommentarer
Perfekt utseende men för lite estrar och främst total avsaknad av kryddiga fenoler. Trots bristerna så är den väldigt god och lättdrucken. Tydliga svavelföreningar från jäsningen fanns i början på fatet tills de försvann nästan över natt.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

13 Comments

 1. William Blackmon 2015-11-04

  Snygg lösning med kåpan. Är det strul med att hålla den ren? En del kondens lär väl rinna tillbaka ner i vörten?

 2. Lindh 2015-11-04

  Det funkar skitbra och den är lika lättdiskad som vilket grytlock som helst. Riktigt tung och stabil pjäs med vikt på säkert 3kg. Inte att förväxla med någon salladsskål från ikea utan denna håller emot bra mot överkok. Lite kondens återgår men samma som alla stora bryggerier så det är inget problem. Inga felsmaker hittills…

 3. Rick 2015-11-04

  Tjenare!

  Skoj att se hur du nailar stilen!

  Men vadå betaamylas på 67 grader?

 4. Lindh 2015-11-04

  Som jag skrev blev det en kombirast denna gång. BetaAmylase kommer från Beersmith. Receptet är alltså bara en export från programmet, ingen text jag skriver på nytt för varje bloggpost. Jag orkar inte byta namn på jässchemana bara för att jag testar en annan än variant en gång. Men ja du har till viss del rätt. Vid 67c lär både beta och alfa vara aktiva även om alfa är betydligt snabbare på att konvertera.

 5. Martin 2015-11-04

  Genialiskt.
  Nu blir d till att mäta hur mycket vatten 13kg malt behöver för att täcka inre värmespiralen..

 6. William Blackmon 2015-11-05

  Cool. Rengör du själva röret också?

 7. Patrik 2015-11-05

  Vart har du skaffat kåpan?

 8. Lindh 2015-11-05

  Absolut, men bara diskning. Därför jag skaffade ett rakt rör och en böj innan den rörliga delen kommer. Den rörliga är svårdiskad.

 9. Lindh 2015-11-05

  Återkom med resultatet!

 10. Fredrik 2015-11-07

  Normala fall så borde du ha 3-fas 16 Ampere bakom spisen. Kolla först i proppskåpet så det är 16 Amp. Dra ut spisen och kolla hur det är inkopplat. Själv brygger jag för fullt men jag kör 12 liters batchar istället.

 11. Lindh 2015-11-07

  Det ör ett fast montage bakom spisen, dvs en sladd som kommer ut bara. Bor i hyres på korttid så jag vågar inte pilla där bakom. Hade det varit en perilex hade saken varit en baggis, tack för tipset ändå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.