Ny kran till 25-liters Biltemakastrullen

Nybryggare börjar ofta i den sparsamma änden vilket är både gott och ont för de dyraste köpen man kan göra är felköpen. En billig kastrull med sämre kvalité rekommenderas ofta och det är ”Biltemakastrullen”. För 469kr är den en bra inkörsport och det finns säkert många bryggare som inte uppgraderar den. Själv så började jag med en lånad aluminiumkastrull, köpte en Biltema 25l som jag hade ett gäng bryggningar, köpte en Patina 50l, sålde min Biltema 25l, köpte en mindre snygg Biltema 25l med trasig kran på loppis, sålde Patina 50l, köpte Braumeister 50l. Ja ni kan själva räkna ut att detta inte är så klokt ekonomiskt… Förutom att Bilteman har tunt gods, bräckliga handtag och tunn botten så är kranen av väldigt dålig kvalité. Det sista är däremot lätt, och om man vill, billigt fixat! Det finns ny kran att köpa på Biltema för den som värdesätter snabbare leverans men jag köpte via Ebay istället med gott resultat.
Den medföljande kranen är lätt att ta bort, en skiftnyckel på insidan och lite kraftfullt skruvande/vridande på kranen så lossnar den lätt. Hålet kan man borra upp om man vill ha större dimensioner på kran (1/2″ är vanligt) men denna guide är till de som inte vill borra och då passar 3/8″ som handen i handsken.

150515_lindh_craft_beer_biltema_kastrull_kran_0003

150515_lindh_craft_beer_biltema_kastrull_kran_0001Utrustning som behövs
Nippel 3/8″ med slangkoppling
Kulkoppling 3/8″
Packning, befintlig från Biltemakastrullen.
Bricka hade jag en hemma som jag filade upp hålet lite på. Finns på lösvikt på Bauhaus annars.
Hexnippel hane-hane 3/8″

150515_lindh_craft_beer_biltema_kastrull_kran_0002Ta delarna från bilden ovan från vänster;
Sätt slangnippeln på kulkopplingen. Dessa ska vara på utsidan av kastrullen.
Sätt brickan på hexnippeln och trä på med packningen utanpå. Dessa ska vara på insidan av kastrullen med packningen närmast kastrullväggen, brickan ser till att allt blir tätt.
Jag kapade min hexnippel några gängor för att kunna dra åt lite extra mycket men det kan ha varit onödigt, ni får testa er fram där. Gängtejp kan man köra också om man vill. De finns två sorter av vanliga gängor, NPT och BSP vilket är amerikansk och brittisk standard. I detta fall har jag blandat de två med gott resultat men håll er till en av dom om ni vill vara på säkra sidan.

141217_lambik_0003Resultatet, en kran för 56kr som går att justera flödet på.

 

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

10 Comments

 1. Micke 2015-05-17

  Sjukt billiga delar! Kanske får fixa en sån lösning 🙂 Är hex nippeln längre än den på Biltema? Beställde nämligen en till Rubbermaid-tunnan som kommer snart 🙂

 2. Lindh 2015-05-18

  Jag hade en 1/2″ till min rubbermaid så det kan jag inte svara på. Är nog hyffsat samma längd.

 3. Micke 2015-05-18

  Ja jag tog också 1/2″ från Biltema, men tänkte på att du skrev när du byggde den att den var kanske någon gänga kort. Tänkte först köpa Humlegårdens, men den var slut. Får nog bli Biltema så länge tills de får in sina längre 🙂 Tack förresten för en jävligt bra, läsvärd blogg! 🙂

 4. Lindh 2015-05-19

  Du behöver inte köpa någon längre för den tätar bra. Det är bara att det är lite pill med att få dit den första gången så första gängorna nyper, sen tar den sig igenom och sätter bra tryck.

 5. Niclas 2016-02-22

  Tjenare
  Hur högt upp från botten rekommenderar du att man sätter kranen? Jag tänkte sätta en i min 36l patinakastrull.

 6. Lindh 2016-02-22

  Beror på om du vill ha ut allt eller låta det sedimentera efter kok. 3-5cm är lagom tycker jag beroende på hur man mäter. Inte för nära kanten o sandwichen.

 7. Jonas 2016-10-12

  Anser du att Biltemas gryta är bra vid byte av kran alltså? Istället för en för 1500 kr 😛 Går ju inte att jämföra kanske men jag är nybörjare så…

 8. Lindh 2016-10-13

  Nej, Biltemas gryta är bra för en femhunka. Och har man redan en så kan ett billigt kranbyte via ebay ge en lite bättre kastrull men har man inte väldigt dåligt med pengar tycker jag en patina 36l är betydligt bättre investerade pengar. Köp en begagnad och sälja för samma pris om den inte kändes bra så fick du den till låns gratis. Min Biltema är på väg att gå sönder (spricka vid handtaget.

 9. Johan 2016-12-01

  Biltemagrytan kostar numera 699:-. Kran från ebay kostar ca 100:- (Kulventil, slangnippel, bricka och hex-nippel). Så köp en riktig gryta med kran istället. Ölkompaniet säljer en 32 liters gryta med tappkran för 895:-. Det är säkerligen ett mycket bättre köp än Biltemas.

  Men över till kranlösningen. Får passa på att tacka för hjälpen. Jag har nu delarna på väg i strid ström från Kina. Min gamla Biltemagryta får nu nytt liv som lakpanna för mitt bryggverk. Jag svävade ut lite med QD-kopplingar så jag kan koppla RIMS-bryggverkets pump för att laka. Dessutom kompletterade jag med en bazooka för att [bättre] kunna använda grytan för t ex biab. Funderade först på att placera grytan (och induktionsplattan) högt för att kunna laka…men vad tusan…jag har ju en pump (som dessutom blir rengjord av lakvattnet).

 10. Lisas tankar 2020-07-29

  Grymt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.