Beerbug – Övervaka din jäsning digitalt

 

Efter en bryggning har vi som hembryggare en hink full med smaksatt sockervatten som vi kallar vört. Sockret kommer jästen omvandla till alkohol och koldioxid. Genom att mäta mängden socker före och efter jäsning kan vi räkna ut hur mycket socker som omvandlats till alkohol och hur sött vårt öl tekniskt kommer vara. Hur sött det upplevs beror på ytterligare faktorer som alkoholstyrka och sockerarter. Mängden socker löst i vattnet går att mäta på några olika sätt. Det vanligaste för hembryggare är med en hydrometer, som fungerar enligt Archimedes princip: ett föremål nedsänkt i en vätska påverkas av en uppåtriktad kraft lika stor som tyngden av den undanträngda vätskan. En hydrometer är alltså ett noggrant tillverkat och uppmätt flöte som visar på hur hög densitet vattnet eller vörten har vid en viss temperatur. Den andra vanliga metoden är med en refraktometer som ser ut som en liten kikare. Densiteten i vätskan påverkar brytningsindex, dvs. hur ljus bryts, och det visas på en skala inuti refraktometern.
Problemet med dessa två metoder är att mätningar sker i det fria, utanför jäsningen. Vill man ha många och regelbundna värden måste man ta ständiga prover från hinken för att se hur ens jäsning fortlöper. Det ger ett svinn på öl och ökar även infektionsrisken när man öppnar jäshinken gång på gång. Därför har många, inklusive jag själv, installerat en tappkran på jäshinken för att underlätta provtagning och minska infektionsrisken, men svinnet och tidsåtgången kvarstår. Jäser man lager måste man dessutom höja temperaturen på provet till 20 grader för att hydrometern ska visa korrekt värde, eller kompensera värdet från en tabell. Dessutom kan kolsyra löst i vörten ge avvikelser i mätningen. Nu har det dock kommit en digital densitetsmätare avsedd för hembryggning. BeerBug mäter kontinuerligt under jäsningen densiteten på vörten inne i jäshinken enligt Archimedes princip. Data skickas trådlöst data via wifi och Internet till en server där allt presenteras snyggt i en graf. BeerBug ger även möjlighet att mäta temperaturen under jäsningen. Nya mätdata tas var 15:e minut. Jag har jäst två öl, en lager med 34/70-jästen och en ale med WLP090, för att utvärdera hur BeerBugen fungerar och upplevs. Det finns flera skäl till att man vill övervaka jäsningen. Många hembryggare tar ett startvärde, Original Gravity (OG), 1-2 värden under slutskedet på jäsningen och sedan ett värde i samband med att ölet ska tappas på flaska eller fat, Final Gravity (FG). Dessa mätningar ger en bra indikation på hur mycket socker som förbrukats och när det är dags att tappa på flaska.

Det man däremot missar är hur jästen beter sig i lagfasen (vilofasen), logfasen (tillväxtfasen) och primärjäsningen, vilket är väldigt olika beroende på jäststam, vitalitet och viabilitet på jästen. Att veta hur en jäststam beter sig, men framförallt att kunna anpassa temperaturen mitt under pågående jäsning, kan göra stor skillnad för slutresultatet. För en lagerjäst vill man dessutom veta när den jäst 70-80 %, så man kan höja temperaturen på jäsningen för en diacetylrast. BeerBugen kommer med ett plastsänke, som hänger i en fiskelina genom mitten på locket på jäshinken upp till moderenheten. Som tillbehör finns även en termometer, som sätts där jäsröret vanligtvis brukar sitta. Termometern är en metallpinne som sträcker sig ner i vörten. Den ansluts med en sladd till moderenheten, som den även får ström från.
Varje BeerBug har en unik webbadress på Beerbug.com. Man måste själv först ange sitt startvärde (OG), och dessutom eventuellt justera termometerns avvikelse, innan man kan börja övervaka sin jäsningen. BeerBugen känner inte själv av specifika vikten, utan den måste mätas av bryggaren med hydrometer eller refraktometer innan man kan trycka på start. BeerBugen jobbar lokalt trådlöst via wifi, och har ett batteri som laddas via USB före jäsning. Det är viktigt att det egna wifi-nätet räcker i styrka från routern till jäshinken. Jag upplevde dock inte något problem trots att jag jäser i ett kylskåp i en intilliggande byggnad.

140926_harvest_pilsner_beerbug_043För att ansluta BeerBugen till wifi-nätet använder man en smartphone och funktionen Blinkup, en trådlös ljusöverföring som går till så att man lägger smartphoneskärmen på BeerBugen, som sätts i vaket läge med den enda knapp som finns på den. Sen blinkar telefonen över information om trådlöst nätverk och lösenord till BeerBugen, som sedan ska ansluta sig automatiskt och vara redo för ytterligare instruktioner, antingen från BeerBug-appen i telefonen eller via hemsidan. Skulle detta inte ske så blinkar BeerBugen med olika färger och med olika längder på blinken beroende på felkod. En kodnyckel behövs för att förstå vad som inte fungerat. En sådan finns på hemsidan och kan lämpligen skrivas ut. Första gången jag startade BeerBugen så ville den inte ansluta till nätet. Efter 20 minuters försök med Blinkup, omstartad router och försök både på hemsidan och med appen så gick det plötsligt, och den började skicka data. Temperaturen som visades på hemsidan stämde väl överens med både min UT-200-termostat, som styr kylskåpet utifrån jäshinkens temperatur, men även med mina referensmätningar med extern termometer.


Jag satte igång min lagerjäsning på 20 grader och lät kylen sänka vörttemperaturen till 11 grader, något som fick Öchslevärdena att spöka lite i början av jäsningen. Min teori är att värdena inte kompenseras beroende på vilken temperatur som vörten har. När jäsningen väl kom igång skickade BeerBugen rimliga värden fram tills dess att jäsningen avtagit. Då hoppade värdena för den specifika vikten en del igen. Det slutgiltiga värdet angav BeerBugen till 1,016. Min kalibrerade hydrometer visade 1,011. Slutresultatet är alltså inte så förtroendegivande. Eftersom lagerjäsningen skedde på en mindre batterivänlig temperatur så laddade jag BeerBugen en gång i halvtid, medan den fortfarande övervakade jäsningen. Jag använde min iPhoneladdare och drog usb-sladden in i kylskåpet, smidigt och enkelt. Dag fem tappade jag dock kontakten med BeerBugen och fick lägga en timme på att försöka få igång den igen. Plötsligt fungerade allt igen och den skickade värden till grafen. Orsaken till signaltappet är oklart. Ale-jäsningen fungerade betydligt bättre. BeerBugen hoppade igång på en knapptryckning och skickade data direkt. Jag satte startvärdet till 1,054 men Beerbugen visade nästan omedelbart 1,050 tills jäsningen satt igång. Då fick jag en rak linje ner till dess att jäsningen avstannat. Sen hoppade värdena som en jojo, med upp till 5 Öchsle avvikelse uppåt och nedåt.

140926_harvest_pilsner_beerbug_029BeerBug-kitet inklusive tillbehöret termometer (metallpinnen).

För att ge vettiga värden måste man borra upp ett extra hål i mitten på jäshinkslocket.

Omdöme
Jag upplever BeerBugen som en apparat som avmystifierar jästens arbete och ger en relativt tydlig bild över hur en jäststam arbetar. Jag har lärt mig mycket av bara två användningar, och jag blev verkligen förvånad över hur snabbt bägge jäststammarna arbetade. Främst lagerjästen 34/70 som jäste klart på ca fem dagar. För min del är jag mer intresserad av hur olika jäststammar fungerar än om mitt öl jäst klart eller inte. Dels vet jag vid det här laget när ölet jäst färdigt, dels väntar jag alltid några dagar efter avslutad jäsning så jästen får städa restprodukter efter sig. BeerBugens styrka kommer verkligen till sin rätt just när det gäller att följa hur jästen arbetar.
Det som drar ner helhetsintrycket är att värdena den skickar inte är tillförlitliga när det inte pågår någon aktiv jäsning, något som kan ha med mina mjuka jäshinkslock att göra. Vid en kraftig jäsning ökar trycket inne i hinken vilket lyfter locket och då följer sänket med. BeerBugen är designad för att användas med carboys och ger förmodligen bättre värden i ett stadigare jäskärl. Ytterligare på minussidan är att BeerBugen är svårskött utan dator. Jag fick ta ut min laptop till bryggeriet för att få igång BeerBugen när den stängt av sig halvvägs genom jäsningen.

Hemsidan man använder för att övervaka sina jäsningar på känns inte genomtänkt designmässigt, och jag saknar möjligheten att använda graferna och värdena i t.ex. en blogg eller ett forum. Jag saknar även möjligheten att anpassa utseendet på grafen eller justera värden när man väl startat en jäsning. En ny version av hemsidan ska dock vara lanserad när denna tidning är tryckt. Mitt krångel med kontakten till wifi-nätverket före den första jäsning kan ha varit enhetsberoende eller nybörjarmisstag. Det var ändå klart irriterande att inte kunna lösa det smidigt och inte heller förstå varför det plötsligt fungerade igen. Allt jag gjorde var att lägga in wifi-lösenordet via Blinkup ett antal gånger och plötsligt fungerade det.

Jag rekommenderar BeerBug till den som har ett särskilt intresse för jäst och jäsning, med extra betoning på lagerbryggare. Att pricka in en diacetylrast kräver inte längre varken ansträngning eller tur utan blir rätt varje gång. Den funktion jag saknar mest är möjligheten att sätta larm i appen, till exempel när jäsningen nått ett specifikt värde. Det jag framförallt hoppas mest på i framtiden är att tillverkaren ger möjlighet att samköra BeerBugen med en termostat. Då skulle man kunna styra jäsningen med automatik utgående från specifik vikt och temperatur. Fast det skulle ju ta bort lite av hantverket och magin med jäsningen…

PLUS
Stark wifi
Korrekt termometer
Liten storlek
Ger tydlig överblick på hur jäsningen går

MINUS
Dyr
Visar inte tillförlitliga värden på specifik vikt
Saknar möjlighet att skötas via usb när wifi krånglar
Kryptiska lampor som signalerar enhetens status, nästan som morsekod!
Kräver en smartphone för att startas
Termometern är tillbehör
Batteriet håller inte för en hel lagerjäsning
Klumpigt gränssnitt både på hemsidan och i iPhoneappen (men ny version ska komma)
Kräver att man gör ett extra hål i jäshinken då BeerBugen ska sitta centrerat
Går inte använda med temperaturtillbehöret i damejeanne eller BetterBottle

Artikeln är även publicerad i Hembryggaren nr4 2014.

En märklig sving på OG i början av jäsning. Temperaturen var betydligt med stabil.

Den här bilden genomsyrade första timmarna med bugen och mitt tålamod för sånt är inte det bästa.

Ett exempel till på märkligt beteende.

Pale Ale-jäsningen i sin helhet.

Pilsnerjäsningen före det blev dags att sänka till lagringstemp.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

4 Comments

 1. Martin 2015-02-02

  Skapligt sugen men blev på en BeerBug nu då! 🙂 Tack för en utförlig recension!

  En snabb tanke bara om din teori om att den gav varierande värden när locket svällde upp vid kraftig jäsning. Kan en tyngd på locket hjälpa? Hade varit intressant att veta om din teori stämmer eller om det handlar om en bug i Bugen så att säga.

  /Martin

 2. Lindh 2015-02-09

  Det kan vara locket men även kolsyra som fastnar på den vita tyngden. Tyvärr hade jag BeerBugen för kort tid för att felsöka sånt här utan det var två bryggningar by the book som gällde.

 3. Kjell B. 2015-11-24

  1)

  ”Puckeln” i början av OG-grafen beror på att du inte under bryggprocessen förvarade ”flötet” i den vörttemperatur som du hade vid tillsättingen av jästen. ”Flötet” behöver tid på sig att anpassas till den temperaturen. Alternativet är att låta ”flötet” hänga i vörten under cirka 2 timmar efter tillsättningen av jästen, och DÄREFTER aktivera Beerbug.

  2) En del av de övriga ”hoppen” beror nog på att du i gränssnittet valde ”visa alla mätpunkter”, vilket inte är någon bra ide.
  Jag rekommenderr 25 punker. Programvaran har en algoritm, som utjämnar variationerna mellan alla dessa mätpunkter som varierar något.

  3) Du hade valt ”Extern termometer”, istället för ”Probe temperatur”. Dvs. den temperaturgivare som sitter i själva Beerbug.
  Lufttemperaturen i kylskåpet visas alltså, vilket inte är vad man vill. Man vill såklart mäta temperaturen i vätskan.
  Detta är särskilt viktigt om man jäser ölet i en garderob, eller i ett större förvaringsutrymme, eftersom luften fort ändrar temperatur när man öppnar dörren. Detta får *ett direkt utslag* på uppmätt LUFT-temperatur, vilket i sin tur felaktigt påverkar OG-mätningen:-(

  Det finns ingen chans att en temperaturökning på 1-2 grader, orsakad av en öppnad dörr direkt kan öka ölets temperatur DIREKT.
  Genom att mäta temperaturen I ÖLET, så händer INGENTING vad gäller mätvärdet, om man så har dörren öppen under 15 minuter….
  Faktum är att detta är det vanligaste felet som användare har (se pågående bryggningar på hemsidan), och det gäller alltid de som ej har köpt den extra temperatursonden för mätning I ÖLET. Utan den, så skulle jag INTE rekommendera Beerbug, den är ETT MÅSTE.

  4) De långa ”svansarna” i slutet av mätkurvorna beror på två saker:

  A) Programvaran var till en början ej avsedd att användas med en dator kontinuerligt uppkopplad mot bryggsessionen på hemsidan.
  Detta är till 90% fixat nu.

  B) Men även nu, så måste man trycka på F5 (”Refresh”) i webläsaren, för att få bort den numera korta ”svansen” och få aktuella värden visade korrekt, när man kikar in hur det hela fortlöper.

  5) Man borde prova att lägga någon sorts vikt på locket (jag har en likadan jäshink), för det där med ökat tryck på lockan kan vara ett problem.

  6) Vid jäsing som ger ett kraftigt brunt skum, över 23 Litersmarkeringen, så avsätter sig det på kroken, där ”flötet” är fäst i fisklinan.
  Denna krok är ALLDELES för sor, och klumpig. När skummet lägger sig, så dunstar vätsken från skummet på kroken till ett fast pulver, som påverkar OG-mätningen (orimliga OG-värden och Alkoholvärden!).

  Jag tror att tricket här är att ersätta kroken med det som i fiskesammanhang kallas för ”Lekande”. Dvs. en sorts bygellås i BETYDLIGT smidigare utförande. Ett annat alternativ skulle kunna vara att direkt efter att skummet har varit högt uppe, med tidigare kokat och helt rent vatten ”spola av” kroken med hjälp av en ”blomspruta”.

 4. Lindh 2015-11-24

  Tack för bra input! Manualen vid tillfället var något kortfattad. Jag lånade bara BeerBugen för två jäsningar så jag har inte kunnat labba mer med den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.