Drakens IPA/Guld, vinnaren av SM 2014

141010_Drakens_ipaÄntligen har Drakensgänget tillsammans med Åbro bryggt och lanserat vinnarölet från SM i Hembrygd öl 2014, Drakens IPA som fick namnet Drakens Guld på flaska. Finns i begränsad upplaga på Systembolaget så det är bara att köpa hem.
Vackert bärnstensfärgad öl som med sin brutala blankhet och högt fluffiga smutsvita skum verkligen är som jag tycker en IPA ska se ut. Skummet lämnar sjok med rester och sjunker sena långsamt. Bubblorna i skummet är först stora för att senare genom glaset bli mer kompakta.
Doften är karamellig åt Wertershållet med tydliga citrushumletoner. En lite oljig doft tar vid liksom svaga toner av bröd och banan.
Smaken är fyllig med stora knäckiga karamelltoner och grapefrukt. Ölet fyller verkligen munnen med sin rejält tilltagna beska som ändå känns fint balanserad men jag kan tänka mig att beskan är i högsta laget för känsliga. Något högre restsötma än jag brukar tycka om men det funkar faktiskt riktigt bra ihop med beskan. Citrus, blommor och örtiga toner från humlen påminner en hel del om Sierra Nevadas Pale ale.
Eftersmaken är även den lite oljig på tungan med en långsamt avtagande beska. Mycket rena och fina smaker helt utan jästighet, diacetyl, svavel eller andra felsmaker. Mycket hög drickbarhet.

Omdöme
En riktigt välbryggd IPA som jag tycker är en utmärkt representant för hembryggarSvergie och värdig vinnare av SM i Hembryggning 2014! Drakengänget har lärt draken Åbro att det går att trycka i så mycket humle i bryggverket att det blir ordentligt välhumlat hela vägen, nu har Åbro ingen ursäkt mer än ekonomi för att göra välhumlat. Det här ölen visar dessutom en gång för alla att man absolut inte behöver torrhumla för att göra en bra IPA, något jag tycker mig redan kommit fram till tidigare men nu cementerar. Mycket gott betyg tilldelar jag Rick, Tomas, Magnus (Drakens) och Lennart (Åbro). Nu höjs ribban till SM 2015 några snäpp.

Missa inte filmen från bryggningen på Åbro, tittar man noga kan man se mitt och Emanuels SM-bidrag Kung Hoppo skymta förbi från SM:

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

8 Comments

 1. Jonas 2014-10-13

  Snygg bild!
  (Fick mig en ny bakgrund på datorn)

 2. Jens 2014-10-14

  Kan det finnas olika batcher på bolaget? De två flaskorna jag köpte saknade helt citrushumle, det var smörkola/knäck för hela slanten. Sista flaskan vaskades.

 3. Lindh 2014-10-14

  Smörkola låter som diacetyl, något som jag är väldigt känslig för numera och skulle reagerat starkt på. Mig veterligen finns det bara en bryggning på 30k liter så det låter väldigt egendomligt. Citrus och grape dominerade tyckte jag och enbart felaktig hantering skulle förstöra de smakerna så snabbt. Solljus eller värme kanske?

 4. Lindh 2014-10-14

  Tack så mycket! Det är egentligen ett hafsverk på någon minut då jag tog hand om 2åringen samtidigt. Jag har ju komplett studioutrustning men detta är enbart en billig batteriblixt för några hundralappar och ett vikt A4papper (en flygbiljett faktiskt, som jag kommer berätta mer om senare!!). Sen är det en liten tub handkräm som står mitt i pappret och håller vikningen upprätt. Fotat där de flesta andra ölbilder här är fotade, på vita bardisken i det vita vardagsrummet…

 5. Jens 2014-10-14

  Ja, kanske. Ska testa en ny flaska.

 6. Johan 2014-10-14

  Kan bara hålla med Jens, en medioker IPA. Säkerligen var denna öl av en helt annan kaliber vid SM…, diacetyl recension :-O

 7. Tommy 2014-10-31

  Tyckte denna öl var vidrig. Bara en massa kärv beska men ingen maltig sötma som balanserad upp. Två flaskor i vasken.

 8. Babu Rick 2020-02-19

  Bästa ölen!!! Jättegod och extremt smakrik!! Rick Lindqvist är förresten den bästa ölbryggaren någonsin!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.