HEFE XIII

_GL_6636Jag har haft väldigt mycket jobb med mitt företag på sista tiden så jag har halkat efter lite med bryggningarna. Eller det är en sanning med modifikation eftersom jag och Emanuel bryggt Vintage No.3 av Valentin Cervisia men mina vanliga bryggningar har det helt enkelt inte funnits tid över till. Dessutom har jag slut på jäst och tänkte beställa lite diverse från Humlegården men så var min favoritmalt slut så jag tänkte vänta med beställningen tills allt kommit in igen. Jag hade hand grabben på förmiddagen innan han skulle till förskolan och det ihop med att jag precis chattat med en bryggare som bryggt, pitchat och diskat före 10.30 så bestämde jag min för att köra en BIAB-bryggning igen, det var länge sen. Jag reder inte ut att brygga 40 liter med BIAB i min kastrull så det fick bli en 20-liters-batch vilket passade perfekt ihop med den lilla mängden vetemalt jag hade kvar i förrådet.

_GL_6640

Jäst
Jag trodde mig ha hittat den perfekta hefe-jästen; 3638 Bavarian Wheat men så visade sig inte vara fallet eftersom den totalfloppade i SM och smakade dåligt efter en 8 veckor på flaska. Jag skyller allt på jästen eftersom andra halvan av koket fick klassikern 3068 Weihenstephaner, kanske lite hårt men jag får säkert tillfälle till en ny utvärdering av de två stammarna. Husjästen för weizen är alltså återigen 3068 och den användes i dagens bryggning. Det jag inte testat med den är att jäsa den svalt eftersom alla rekommendationer, inklusive från tillverkaren, är att pitcha lågt och jäsa varmt (20-22c) för att få mycket fenoler och banansmaker. Men nu har jag läst om lite andra bryggare som rekommenderar 18c så i det området styr jag denna jäsning. 55% Pilsnermalt och 45% vetemalt blev det eftersom jag inte hade mer vete att tillgå, annars har jag ju lagt mig mer åt 60% vete och 40% pilsner för dessa öl. Någon carapils eller färgjustering blev det inte idag, inte heller några salter.

_GL_6637

Receptet
Bryggd 140603
På fat
OG: 1.050
FG: 1.009
ABV: 5.4%
EBC: 6.4
IBU: ~14
Effektivitet: 73% – 75%
20 liter i hink

2.4kg Pilsner
1.94kg Vete
Mäskad @ 67c 1h
25g Hallertauer@90
Weihenstephaner 3068 slurry

_GL_6642

Bryggningen
Bryggningen gick ganska bra tycker jag. Jag glömde ta ur 3 liter vatten jag värmde extra så jag fick för stort preboil som fick kompenseras med extra kraftigt kok och lite extra koktid, inte hela världen. Mäskning runt 67c i 1h för lite mer restsötma då jag tycker 3068an behöver lite för att väga upp syrligheten. Nytt för dagen var en silduk jag fått av en bryggare, en sorts tyll att vika fyra lager av och lägga i en sil. Den fångade upp alla humlepellets bra bra en hel del druv åkte igenom. Den dög gott till denna 20-liters-omgång men en ipa på 40l skulle inte gått lika bra.

_GL_6644

Brygglogg
07.45 maler malt på 0.9mm
08.00 värmer 32l till ca 71c, ska bara ha 30l. 30min värmning hade räckt.
08.35 mäskar in på 67.5c. En halv liter krävs för att sänka temp. temp sjunker till 67.2 efter halv kapsyl lactol o omrörning.
09.20 65.6, sätter på plattan på 1:an som stödvärme i en kvart, blir 67c.
09.35 lyfter biab och bär ut till garaget
09.40 värmer med 5.2k på 69c. 31l@1.034 preboil ger masf eff på 77%. Skulle haft 26.64l@1.040. Ökar effekten i koket, 3.2+2an
09.57 kokstart o 60giva, mycket skum
10.26 byter till 835w+10an
10.45 har i kylspiral, jästnärsalt o protafloc, alldeles för tidigt…
11:10 26l@1.040, ökar till 5.2kw
11.45 kyler
12.00 till hink med 20l@1.050
12.15 pitchar jäst och jäser på 18.0-17.7, dags för disk
12.30 diskat och plockat allt utom kastrullen.
12.45 helt klar

Total tid 5 timmar men då med en extra timmes kok och skjuts till förskola.

Lärdomar
biab går riktigt snabbt men mycket mindre disk och handpåläggning
jag kan säkert reda ut en bryggning på 4h med lite bättre kylare
bör ha 4l mindre mängd (dvs 28 totalt) med 21l i hink pga bös
BS säger 26l@1040 ger 75.0% eff och 20l@1050 73%, mycket egendomligt.

_GL_6646
Tylltyget som jag testade istället för saftsil.

_GL_6647 _GL_6652

Jäsningen
Jäsningen tog en seg start på nästan ett dygn och jag var rädd att jästen farit illa i kylskåpet. Tempen sjönk dessutom till 17c dag 2 så jag värmde på till 18c igen och höll den där någon dag tills bubblandet avtagit. Då höjde jag till 20c för att boosta jäsningen lite. FG på låga 1.009 uppnåddes trots den lägre jästempen efter 4 dagars jäsning med följd att alkoholhalten blev 5.4% istället för uppskattade 5.1%. En svavelproduktion utan dess like uppstod under jäsningen och det har jag inte märkt med 3068an innan. Jag lär få sekundära den här lite för att hamna på drickbara nivåer…

140604_Hefe_XIII_jäsning

Provsmakning
Jag har väntat in i det sista på att recensera min senaste veteöl då den producerade mycket svavel. Genom att trycka kolsyra genom ölröret har jag ”luftat” fast med kolsyra vilket fick bort den sista bändatändstickadoften. Dags för provsmakning:
140630_hefexiii_0004Ljust halmgul med skum som sjunker snabbt. Dålig skumstabilitet men en del resten på glaset.
Doften är lite dammig men inslag av honung. Viss syrlighet blandas med svag kryddnejlika. Den svavel som var väldigt tydlig länge har försvunnit.
Smaken är lite unken med några gummiliknande toner. Total avsaknad av banan. Den syrliga smaken förstärks av en ganska liten kropp. Viss svavelton finns kvar i smaken i bakgrunden.

140630_hefexiii_0002Omdöme
Den sämsta öl jag gjort på länge. Det är nog inget fel på receptet i sig utan på enbart på råvaror och genomförande. Detta var ett experiment där jag jäste i 18c och det föll inte väl ut helt enkelt. Framförallt inte i kombination med jäst som jag sparat för länge i kylskåpet. Dessa ”slarv” var dock medvetna då jag var tvungen att skynda fram ett öl eftersom alla mina fat var tomma och semestern var på ingång. Jag ska inte förkasta 18c-jäsning av 3068 helt på grund av detta misslyckande utan jag får göra ett temperaturtest mellan 18/22c och se vad jag gillar bäst. Veteöl är en ölstil man inte kan gömma felsmaker i som man kan med något välhumlat…

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

5 Comments

 1. Morgan Käll 2014-06-03

  Hej Gustav!

  Kul att min tygbit med tyll funkade hyggligt även för dig när det gäller att samla upp humlen från koket.
  Jag har märkt att om man bara använder ”tyngdkraften” vid filtreringen dvs. ingen pump e.dyl. är det
  en avvägning hur fin silduk man kan ha och ändå få en acceptabel filtreringstid utan stopp.
  Saftsilen tenderar ju att sätta igen sig väldigt snabbt och vanlig kökssil i metall att släppa igenom för mycket.

  Det optimala tror jag vore filtrering i flera steg med minskande maskstorlek där varje stegs silduk är enkelt att
  byta ut snabbt, lite som ett band som löper i en ram där man kan dra fram ny oanvänd filteryta vartefter
  den täpps. Vissa kommersiella kaffeautomater fungerar på det viset, dock bara med ett filtreringssteg.

  Mvh Morgan

 2. Lindh 2014-06-03

  Tusen tack för tyget! Det fungerade klart bättre än saftsil. Flerstegsfiltrering är nog en god idé, återkom om du lyckas med någon bra metod!

 3. Morgan Käll 2014-06-04

  Så snart jag hittat en metod som fungerar ska du bli den första att få veta!

  Mvh Morgan

  ”Fult öl ska med gott öl fördrivas”

 4. Jon 2014-06-13

  Vi vill se termometersköldpaddan flyta i jäshinken.

 5. Johan 2014-06-14

  Som jag tidigare gjort inlägg om i Lindhs utförliga post om humleavskijning så silar jag av humlen med BIAB påse i nylon från humlegården. Det funkar bra mycket bättre än den gamla saftsilen som jag nu slängt. Däremot kan det vid stora humlemängder bli lite småsegt även med denna metod, ett förfilter enligt metodiken i inlägget ovan vore kanske melodin, då får man ju en fin tvåstegssilning.

  //NJN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.