Innis & Gunn Irish Whiskey Finish

140223_Innis_Gunn_irish_whisky_finnish

 

Innis & Gunn Irish Whiskey Finish, 7.4%

1a mars släpps nya Innis & Gunn Irish Whisky Finish på systemet och här är min provsmakning av denna whiskyfatslagrade stout:

 

Utseende
Mycket mörkt rödbrun vätska med mochafärgat skum bestående av mestadels små bubblor. Hög skumkrona som sakta rinner ner och lämnar små skumresten på glaset. Lite skum följer hela ölet till botten.

 

Doft
Den första doften som slår mig är framförallt lakritspipa. Doften övergår sedan i mörkrostat kaffe med viss syrlighet och plommonmarmelad. Det går att ana lite whisky i bakgrunden men man får leta efter doften. Inte alls som om man tömt sista slatten från en pinne ner i ölen som alla säkert gjort vid något tillfälle. Nej detta är endast en fin nyans som kunde gått mig förbi om jag inte vetat om den.

 

Smak
Smaken däremot har inslag av choklad blandat med salmiak och den bärs fram av den ganska påtagliga kolsyran. En medelstor restsötma och syrlig eftersmak bär fram en del plommon men framförallt päron. De smakerna ihop med den lätta whiskysmaken påminner mer om cognac tycker jag. Låg beska med avsaknad av humle. De 7.4%-en alkohol märks inte alls, trots att restsötman inte är stor för stilen.

 

Omdömme
Jag har druckit två flaskor av denna och tyckte den första hade större inslag av whiskyn men även mycket mer päron, vid flaska nummer två kan jag dock ha varit mer beredd på vilka smaker som var på ingång vilket kan ha färgat mitt omdömme något. En ganska lättdrucken porter och inte alls whiskytung som  och för sig jag kanske hoppats på. Jag föredrar lite mer choklad och kaffe med lite mindre lakrits, framförallt för hinkabilityns skull. Men detta är sammanfattningsvis en ganska potent porter.

 

11896, 24,90kr på Systembolaget (släpps 1a mars). Flaskan var ett varuprov.
Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Sebastian 2014-02-28

    Får man fråga vad glaset på bilden heter? Tycker det är jäkligt snyggt och vet att jag sett det någonstans, men kan inte komma på vart… Tack för en härlig blogg!

  2. Lindh 2014-02-28

    Glaset heter Teku och finns på Sejldelshoppen: http://www.sejdelshoppen.se/olglas/provsmakningsglas-teku-0.3-liter/402/
    Jag håller på att skriva ett inlägg om mina glas, det är på väg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.