Bryggning av 36 liter Hefeweizen

I min utvärdering av olika veteölsjäststammar var tanken att jag skulle ha Weihenstephaners 3068 som referens eftersom det är den jag bryggde de första 6 veteölen med och det är den jag kan. Så blev det inte senaste bryggningen och när jag läste på om den andra flytande jästen jag hade kvar i kylen som behövdes användas snarast (Wyeast WLP300) så förstår jag att det är samma jäststamm av en annan tillverkare. Så denna utvärdering blir mellan vial (liten plasttub) och smackpack (plastpåse med liten ampull jästnäring som man slår sönder en halvdag före pitch).

0GL_4143Såhär kan en hefeweizen se ut i närbild. Just denna är från min förra veteölsbryggning.

Renoverade hink-i-hinken
Jag var egentligen inte jättesugen på att brygga veteöl men lagret är nästan slut och det är en bra, svårlakad ölsort att utvärdera mitt lakkärl/hink-i-hink. Jag har haft lite strul med lakningen på sistone och jag är ganska övertygad om att det var falskbottnen, dvs mina borrade hål i den inre hinken, som var för få/för små/fulla med borrrester. Jag har lagt många timmar på att borra upp alla hål till 3 mm, borra ca 100 nya hål samt ta bort alla borrester som sätter igen hålen med en skalpell. Och eftersom jag lagt så mycket energi på hinken så ville jag passa på att äntligen få till så utloppet sker från mitten av hinken och inte från sidan för att få bättre flödesdynamik i maltbädden. Jag har tidigare kapat en silikonslangstump men inte kommit på någon bra lösning att fästa den i baksidan av humlegårdens klassiska svarta tappkran. Efter lite man-cave rensning hittade jag vit plastbit som jag tror kommer från en Rusta-Swimmingpool. Den passade perfekt men vid närmare eftertanken så vågade jag inte använda den så jag inte vet vad det är för plast. In i grottan igen, kommer ut med hatten till min första hävert, den jag köpte innan jag visste om att pumphävertar fanns, ni vet den där gamla röda man suger på för att få igång. Hatten till den häverten passar bra bakom kranen och efter att ha borrat upp en hål och skurit bort några plastbitar inuti så sitter den perfekt. Men jag är inte färdig där! Jag har skaffat mig ett grill-aluminium-uppläggningsfat som jag gjort några hål i. Det ska ligga ovanpå lakbädden så man kan hälla vatten på utan att röra upp eller störa bädden. Det tillsammans med min tidigare extraisolering så ska det väl va själva faan om inte lakningen ska gå bättre.

En lyckad inmäskning
Idag bryggdes det alltså veteöl. PGA kraftig åska så vågade jag inte dra igång datorn (vi bor på landet), så utan Beersmith så blev det bara en 50/50 malt lösning med pale och vetemalt. Jag brukar köra pilsnermalt till veteöl men den håller på att ta slut. Uppvärmning av mäskvatten skedde till 20c över önskad temp för att inte landa lågt som jag gjort senaste 5 gångerna och det hjälpte. Hamnade på 5c över planerat som var lätt att justera med kallvatten. Den stora frågan är bara hur jag kunde hamna så rätt i temp mina första 10 bryggningar. Beginners luck kanske. Någon regelrätt utmäskning blev det inte denna gång men till nästa är planen att koka upp lakvattnet till 100c, köra utmäskning/mashout tills bädden håller 75 och sedan spä ut det kokande vattnet till 78-80c. Min effektivitet landade på 75% vilket jag tycker är lite lågt för hink-i-hink när man ger sig den på att göra allt rätt men det kan ha berott på avsaknaden av utmäskning. Missförstå mig rätt, eftersom jag precis skrivit på en del forum att jag inte jaga efektivitet, och det gör jag väl inte egentligen utan det jag vill ha framförallt är repeterbarhet så jag kan förutspå maltmängden i recepten. 75% sägs även vara optimalt för god smak medan allt över 80% ger lite tunnare maltsmak men god ekonomi, något som blir viktigt först när man kokar kommersiellt och stor batcher (200 liter och uppåt). Skillnaden ekonomiskt för mig mellan 70% till 80% effektivitet är max en tia så det är inget att förlora sömn över direkt.

Lakningen gick som en dans
Mäskningen gick som sagt perfekt men av någon anledning så tappar jag 1c under loppet av en timme, trots dubbel isolering. Det måste ha med locket att göra. Tidigare hade jag en kudde ovanpå tunnan så det ska vi testa igen nästa gång. Efter mäsktimmen så recirkulerade jag 2 liter vilket visade sig vara lite för lite då jag fick lite skal med i kastrullen, nästa gång kör jag dubbla mängden vilket inte är några problem nu när lakkärlet fungerar som det ska (tidigare hade jag fått igensatt lakning vid 4-5 liters recirkulering). Jag fyllde på vatten ovan på aluminiumformen så det stod dryga 2cm ovanför bädden och jag hade samma flöde på kranen ända tills mina 42 liter vört var uppsamlade. Äntligen en klockren lakning.

Junk från Ebay
Jag har fått min inplastade temperatursladd till termometern (k-givaren) som jag beställde från kina och den skulle såklart invigas. Först så kalibrerade jag den gamla sonden och den nya på varsin kanal (min termometer har två uttag) i kokande vatten så bägge visade 100.0. Tyvärr halvvägs in i bryggdagen så inser jag att den inplastade sonden inte går att lita på då det rimligtvis inte kunde skilja så mycket i mäsktemperatur under en kvart. Mycket riktigt, när jag mätte med originalsonden så förstod jag att den inplastade inte stämde. Jag får labba lite till och se om den går att få tillförlitlig men jag är inte optimistisk vilket är synd då jag tror att de inplastade skulle hålla längre än de flätade varianterna.

Koket
Vörtkoket gick bra även om det inte var så våldsamt bubblande som jag är van vid med mindre batcher, något jag avhjälpte med min stora doppvärmare som vid 100c utlöser proppen i proppskåpet. Irriterande men något att förbättra när jag ändå ska ha hit en elektriker. Kylningen efter ca 75 minuters kok gick sisådär eftersom det är så varmt ute. Kallvattentemperaturen är runt 15c så att gå från 100c till 20c i kastrullen tog nog 40 minuter men de kritiska 100-60c gick ganska snabbt. Efter en whirlpool som såg fin ut skulle det blivande ölet ner i två jäshinkar men en humlekotte satte igen kranen på kastrullen efter en halvliter, hur kunde jag glömma det? Det fick bli dekantering av 42 liter ner genom saftsil istället. Det är rätt tungt kan jag lova, men det gick. Eftersom det är ca 25c i huset såhär års så är jäshinkarna ute i jäskylen satt på 22c. Jag tror dock att det blir lite för svalt där ute nattetid eftersom mina senaste 3 jäsningar har landat på för högt FG men jag har ingen plast för kylen inomhus tyvärr och att ha värme på i boden sommartid känns helt retarderat. Förhoppningen är att den våldsamma jästen (3068) ska hålla tempen bättre än US05 gjorde. Vi får se. Nu kör vi bilderna!

0GL_5061 Hade vidvinkeln framme så jag passar på att visa ut smalt det är i bryggstugan jag brygger i.

0GL_5064 Min fina 4-liters kanna som jag är sjukt nöjd med. Billig var den också.

0GL_5065 Grillfatet med hål i till lakningen.

0GL_5069 Ser ni vilka fina hål!

0GL_5071 Här är slangstumpen som drar vörten från mitten av tunnan istället för från sidan.

0GL_5076 Min nya sarita-BIAB som såklart inte användes idag, tog en bild ändå där den hängde som ett spöke på tork (spillde ner i utrustningslådan).

0GL_5077 Vattenvärmning till vänster, mäskning till höger.

0GL_5078 Recirkulering ner i kannan.

0GL_5079 Dags för lakning.

0GL_5081 Dubbelmätning och utvärdering av sond.

0GL_5083 Här är lakningen igång för fullt. Den gröna sladden är den knepiga kinesiska sonden.

0GL_5084 Bubbel Bubbel.

0GL_5086 Totalt 80 gram Mouteka-humle som ska motsvara Saaz fast från Nya Zeeland.

0GL_5088 0GL_5090 Kylning.

0GL_5091Dags för whirlpool!

 

Lindhs Weißbier VIII – sista flytjästen (Weizen/weissbier (sydtysk typ))
Batchsize: 36.00 l
Boil time: 75 min
OG: 1.046 SG
FG: 1.014 SG
Alcohol by volume: 4.3 %
Bitterness: 14.2 IBUs
Color: 8.9 EBC

Color  

Ingredients

 

Mash Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
3.50 kg Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 50.0 %
3.50 kg Wheat (6.0 EBC) Grain 2 50.0 %

Total amount of malt: 7.00 kg

Boil Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
15.00 g Motueka [7.00 %] – Boil 60.0 min Hop 3 7.2 IBUs
20.00 g Motueka [7.00 %] – Boil 15.0 min Hop 4 4.8 IBUs
20.00 g Motueka [7.00 %] – Boil 5.0 min Hop 5 2.1 IBUs

Total amount of hops: 55.00 g

Fermentation Ingredients

Amt

Name

Type

#

%/IBU
1.0 pkg Hefeweizen Ale (White Labs #WLP300) [35.49 ml] Yeast 6

Yeast cells needed: 412.2 Billion
Recommended starter size: 6.03 l

Brewing

Mash Steps

Name

Description

Step Temperature

Step Time
Mash In Add 16.01 l of water at 77.1 C 69.0 C 60 min
Mash Out Add 5.12 l of water at 99.7 C 75.6 C 10 min

Mash pH@20c
Estimated mash pH with salts: 5.68
First measured pH: 5.20
recommended to reach target/final pH of 5.20

Sparge steps
Fly sparge with 30.87 l water at 75.6 C

Measured data
PreBoil volume (100c): 44.73 l
End of boil vol (100c): 38.48 l
Volume in fermentor (20c): 36.00 l
OG: 1.046 SG
FG: 1.010 SG
ABV: 4.7 %
Mash eff.: 94.6
Brewhouse eff.: 75.00 %

BrewNotes
Hefepale

3.5kg vete och 3.5kg pale

10.30
25 liter vatten till 67+15 (82c) med ind+3.2an
Sänker till 85 med 2l kranvatten.
14-21 liter vatten (2-3l per kg) önskas.

11.20
Fyller i 3 liter som täcker deadspace 85c.
14 liter ytterligare och inmäskningen landar 71c
Häller i 1l kranvatten sjunker till 70.
Häller i 1l till sjunker till 65. Borde väntat någon minut eller rört om mer.
Värmer 1.7l i vattenkokaren. Landar 68.

1026@60c 15-16 plus) ger 1042 preboil

15.00
Kyler
1044 i två hinkar. Whirlpool fin men humlekottar sätter igen kranen på kastrullen. Tömmer första 20 litrarna rätt igenom silduken, sen kloggar den igen ganska snabbt.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

3 Comments

 1. Hans 2013-07-29

  Trevlig sida!
  Vart köpte du den fina 4liters kannan?

 2. Lindh 2013-07-30

  Kannan är från Vinland i Linköping. Tror den gick på 40 kr och att märket var better brew eller liknande.

 3. Edgar Karlsson 2018-05-21

  Tipps för att borra hål i mäsksilsplasttunnan är att borra med en dremmel eller dyligt på högsta hastighet så blir ”graderna” minimala gämfört med vanliga borrmaskinen, så blev det för mig i alla fall 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.