Bär i HefeWeizen

Jag har två förpackningar flytande jäst som måste bryggas veteöl på innan de blir gamla och såhär i skördetider så fick jag idén om att dela upp ölet på fyra hinkar med olika bär i. Jag var nästan igång och plockade när jag kom på att jag kunde ”torrbära” med en gammal först för att se vilka bär som ger bra smak. Sagt och gjort, ut bland buskarna och plocka hallon, krusbär, svarta vinbär och röda vinbär. Dessa micrades i en minut så de blev mosiga och kyldes till 8c.0GL_4931
De söta, mogna bären.

 

0GL_4933I ordning; svartvinbär, röda vinbär, krusbär, hallon.

0GL_4934 En veteöl 50cl räckte för att fylla lagom mängd.

 

Provsmakning

0GL_4938 Svartvinbär eller cassis:
Dammig doft, lite unken. Svag smak av svartvinbär, inte så mycket sötma. Skulle krävs mycket bär för att ge bra smak. Helt okej men värt besväret? 2:a plats.

0GL_4939 Röda vinbär:
Luktar gammal kärring som nyss lagt håret. Syrlig smak med bitsk efterton, frän. Inte god alls. 3:e plats.

0GL_4940 Krusbär:
Sötsliskig doft, lite som sötman från bananpuré. Sunkig smak med viss krusbär, jolmig och direkt vidrig. Ingen hit alls. Sista plats.

0GL_4941Hallon:
Fräsch hallondoft, som en sommaräng fast syrligare. Fin rödrosa färg. God smak med mycket hallon som spelar bra ihop med veteölen. Syrlig men balanserad. Riktigt god men jag skulle nöja mig med några liter av den eller helt enkelt som här, göra en drink av den.

Sammanfattning
Experimentet kan sammanfattas med att merparten frukt hör hemma i saft eller cider. Hallon är gott men i måttliga mängder. Självklart skulle smakerna utvecklas i en sekundärjäsning mot hur detta test gjordes men jag tycker det gav en bra hint om vart det skulle bära. Det blir bryggning av hefeweizen som jag skrev i början, fast utan någon frukt.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

2 Comments

  1. Weinkeller 2013-07-26

    Som du är inne på ger experimentet inte helt korrekt information. Vid en sekundärjäsning jäser allt socker i bären ut och drycken blir syrligare. Mer smak extraheras ur bären och dessutom sker en mognadsprocess där smakerna utvecklas. Jag tror basölen bör ha en rejäl grudsötma i form av ljus karamellmalt om du inte vill ha ett astringent resultat. Bären innehåller ju dessutom tanniner vilket kan ställa till smaken i en för torr grundöl. Jag har ett inlägg på humle.se om svartvinbär i veteöl och den har mognat till sig riktigt fint nu, riktigt god enligt mig och de som smakat (typ 5-6st till). Bäst smakar den riktigt väl kyld som alternativ till sommardrinkar tex.

  2. Lindh 2013-07-27

    Jag tror ändå att det gav en liten fingervisning om vad som funkar och vad som smakar rävgift. Svartvinbär och hallon är varianter jag gärna provar men inte vill jag har 10 liter av varje. Kanske att jag ska avvara 5 liter till en sekundär ändå men hallon har vi för lite av för att det ska bli något vettigt av det tror jag. Får se vad som är ätbart i trädgården om en vecka när primärjäsningen är avklarad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.