Humle och omtappning

Tänkte visa hur det går för mina humleplantor. Den här bilden är några dagar gammal och plantorna har vridit sig två varv till sedan dess, rackarns snabba klängare det där. Sen har jag torrhumlat min Imperial IPA, flyttat till ny hink för en andra omgång torrhumling om några dagar. Även min SessionIPA/välhumlade APA är flyttad till ny hink och fått sig 100g humle. På söndag blir det flaskning så det sjunger om det. Sen har jag insett att jag har gjort för stora satser med humlestinna öl tidigare, jag hinner helt enkelt inte dricka upp dem innan humlesmaken börjar tona ut. Humlearomen håller sig i flaska i ca 8-10 veckor, sen går det utför snabbt. Åtgärder för bättre hållbarhet är att vara extra noggrann med oxidering vid flasktappning, tappa på fat (ingen option för mig tyvärr) samt försvara svalt/mörk hela tiden. Trist är det för jag har tre backar IPA kvar och jag vill ju inte bjuda bort den till polare eftersom den inte är så jättegod längre. Alltså, den är ju inte dålig på något sätt men den kraftiga, fruktiga IPAn jag var så glad för har blivit en alkoholstark APA istället. Planen är att minska mitt förråd så jag får lite mer omsättning på grejerna genom att brygga lite mindre batcher en tid. Då blir det ju mindre att flaska dessutom!

130602_001Sedan bilden togs har det även poppat upp en till stam som jag hoppas tar sig.

130602_002 Jag letade länge i garaget efter något rör eller en stör till plantorna när jag såg det här gamla armeringsjärnet, fick godkänt av frugan dessutom. Nästa år blir det kanske två armeringsjärn med snöre mellan som jag hänger klätterrepen över. Snöret är tvättlina föresten, om någon skulle undra.

130602_003 Här är överflödet av min American Pale Ale som jag inte vågade ha med i hinken eftersom det då skulle jäsa ut ur vattenlåset. Nu vid omtappningen fick de två återförenas igen.

130602_004Flytt till ett andra jäskärl, något som av en del kallas för sekundärjäsning men har jag förstått det rätt så är det fel. Primär och sekundärjäsning beskriver hur jästen går in i olika faser och har ingen med själva jäskärlet att göra, men i brist på bättre ord så skulle jag vilja säga sekundärjäsning iallafall.

130602_005Ingen uppsamling av jäst denna gång eftersom jag har en slatt i kylen redan, plus att jag hade bråttom iväg och inte hann kyla ner kokat vatten till tvätt. Jag vågar inte spara jästkakan ett dygn för att sedan tvätta, det kanske går men jag skulle behöva läsa på lite först.

 

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.