Brewer Profile: Mathias Olofsson

11705161_10155737096405648_3547188568893577008_nBrewer Profile-resan för oss vidare söderut mot Skåne och Mathias Olofsson (till höger i bild). Bilderna fram till provsmakningen är Mathias egna, resten har jag tagit i vanlig ordning.

Berätta vem du är?
Mathias Olofsson, 28 år gammal ifrån Lund och arbetar som projektledare inom digital marknadsföring i Malmö. Har jobbat med marknadsföring och web i snart 12 år och trivs bra med det. Vid sidan om mitt jobb som projektledare driver jag Ölofsson Brewing som är en del av Minus-1 bryggkollektivet i Malmö och huserar i källaren på Bishops Arms Gustav Adolfs Torg. Vi är 8 hembryggare som gått ihop och startat upp ett litet företag med alla tillstånd för att producera och sälja alkohol och vi turas om enligt liknande ett tvättstugeschema att brygga på en 50L Braumeister där för att sedan släppa i snitt 2 fat öl under våra egna privata varumärken till puben en trappa upp för allmänheten att dricka. Det är ett enormt kul och bra sätt att som hembryggare/numera nanobryggare få ut sina kreationer till allmänheten och sen kunna samla in feedback på t.ex Untappd.

När började du brygga öl och varför?
Jag började brygga i 2012 efter att intresset för öl började väckas under min tid jag arbetade och var bosatt i Amsterdam där det fanns oändligt många bra belgiska ölbarer. En av mina kollegor där, Eduardo Marques som nu har Cervejaria Treze i Brasilien, hade börjat brygga och jag upptäckte först när han bjöd mig på en av sina hembrygda att det faktiskt går att få till riktigt trevliga öl med enkel utrustning hemma. Eduardo och jag gjorde även en collaboration Imperial Brown Ale med Brasilianskt kaffe kallad Fat Michael hösten 2015 när han var över i Sverige och hälsade på, denna ska förhoppningsvis snart bryggas i stor skala över i Brasilien. Tidigare hade jag fördomar från hembränt och hemmagjorda viner att det inte var något man gjorde för kvalitet och njutnings skull, endast för att fixa en billig fylla. Men nu har man lärt sig mer och blivit klokare vill jag påstå.

Det var först när jag flyttat tillbaka till Sverige igen i skiftet 2011 – 2012 som jag ville testa att brygga själv. I samma veva så började min kusin Jonas som har haft mycket framgångar tillsammans med Martin på hembrygsfestivaler här i Skåne (tillsammans har de Brew Bastards) att brygga och hjälpte mig sätta igång ett starterkit på humlegården. Efter det har jag varit fast, det är ett forum där jag kan få utlopp för kreativitet och faktiskt göra hantverk genom att använda händerna på riktigt i ett yrke istället för att knappa på ett tangentbord hela dagarna. Det är även för att jag hela tiden vill lära mig nya saker och förbättra min process som gjort att jag brinner för bryggningen då det finns så ofantligt mycket att lära hela tiden kring alla aspekter av bryggprocessen och allt runtomkring, endast ens eget intresse sätter stopp. Jag har alltid haft intresse för matlagning och smaker och hur man kan kombinera våra olika sinnen i en slutprodukt, ölbryggning låter mig få utlopp för alla dem sakerna och det är en rejäl kick när man efter till exempel smakar sin brettade, humliga saison för första gången och den smakar som visionen man hade i tankarna när man först fick idén, det är en enorm kick! En annan sak som är drivande är också möjligheterna man får att träffa så mycket likasinnade oftast väldigt trevliga människor. Branschen känns på ett sätt väldigt prestigelös och alla bryggare jag pratat med, väletablerade såsom hembryggare har oftast en väldigt ödmjuk attityd och är inte snåla med att dela med sig av sina erfarenheter och tips. Det är som en stor gemytlig och oftast skäggig familj.

Hur ofta brygger du?
Jag försöker brygga minst en gång i månaden, gärna två nu när vi har Minus-1 bryggkollektivet också för att ha en stadig ström av öl till Bishops Arms Gustav. Hemma brygger jag nu pilotrecept för att testa av och tweaka innan jag brygger dem i större skala på Minus-1.

12400883_916113111838219_2435169753150758160_nVad har du för utrustning?
Hemma kör jag på en Braumeister 20L som jag är väldigt nöjd med, det gör det även enkelt(enklare) att skala upp recept till 50L Braumeistern på Minus-1 sedan när det ska bryggas i större skala.

Hur ser din drömbryggutrustning ut om skulle börja om?
Jag hade nog inte velat börja om. Nu när jag gått igenom från att först ha stått och kladdat med kastrull och frysklampar och saftsilar till att ha ett ordentligt bryggverk och termostatstyrd jäskyl och fatanläggning i en ombyggd frysbox så känner jag att den evolutionen har varit enormt nyttig för att lära sig processen på en bra nivå. Man måste gå igenom alla de där ”jobbiga” stegen för att verkligen uppskatta det när man utvecklar och förenklar sin process hela tiden. Samt eftersom det tar sån tid att trimma in sin utrustning och process!

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Just nu brygger jag utomhus på somrarna och inne i tvättstugan på vintrarna, det fungerar fint. på sommaren drar jag vattenslangarna från kylspiralen ut till gräsmattan och en vattenspridare så får sig gräsmattan en välbehövlig vattning i sommarsolen också och man minskar vattenspillet något.

11255022_433236696859304_4176319152594809355_nBerätta om din bryggmetod?
Som sagt brygger jag på en Braumeister 20L, och fatar i stort sett allt jag brygger på corneliusfat och serverar sedan från en ombyggd frysbox(keezer) med 4 perlick tappkranar. Jag kör satslakning med i stort sett 1L/1kg malt och låter maltpipan laka ur medans jag värmer upp vörten till kokning för att skynda på hela bryggdagen lite.

Vad är tanken bakom dina öl?
Jag har ingen generell tanke som jag kan ställa bakom alla öl förutom att jag försöker hålla en jämn och hög kvalitet. Jag får inspiration för nästa öl från så många håll och när som helst på dygnet att det är vid dem tillfällena som jag får upp en vision jag kan smaka, lukta och föreställa mig ett färdigt utseende på i huvudet för att sedan skissa ner på ett recept utifrån den visionen.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
Hop Funk som du fick en flaska av är jag stolt över då den blev exakt som den vision jag hade i mitt huvud innan jag plitade ner receptet. DIPAn jag bryggde och jäste på Hop Funks jästslurry är jag också väldigt nöjd med och fick mycket bra feedback på.

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med den?
Jag låter den här länken svara på den frågan: http://www.blogaboutbeer.com/the-top-5-beers-in-the-world/ och då speciellt citatet ”When people ask me my favorite beer, this is generally always my answer. I love drinking new beers all the time and if I have one in hand, I’m happy. You should be too.”

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Jag vill förbättra min kylningsprocess och funderar på att byta ut kylspiralen mot en PVV för att kyla ner snabbare och inte använda så mycket vatten i kylningsprocessen. Dock innebär det andra svårigheter då jag är ganska glad för att använda humle och då i pelletsform vilket gärna sätter igen PVVn.

11351308_435835786599395_8912186974725371999_nHar du några tips eller trix till andra bryggare?
Brygg om samma recept flera gånger och tweaka enstaka ingredienser eller metoder. Väldigt många hembryggare (Inklusive jag själv) är väldigt glada för att brygga nya saker hela tiden, men det är faktiskt när man brygger om samma recept och tweakar enstaka detaljer som man lär sig väldigt tydligt vad den tweaken man gjorde faktiskt har för effekt på slutprodukten. Och att aldrig sluta läsa och testa nya metoder/processer och ingredienser.

Kan du berätta om något misstag du gjort som hembryggare?
Första gången jag fatade en öl så hade jag hört att det skulle vara enormt effektivt att torrhumla i corneliusfatet. Jag tänkte inte över det så mycket utan slängde ner 50gr pellets rakt ner i ölen i fatet och satte det på kolsyrning.
Misstag 1: Humlepellets som löst upp sig sätter igen stigröret direkt och du har stopp i corneliusfatet.
Misstag 2: Jag ställde mitt PSI tryck på kolsyretuben i rumstemperatur men satte sen ner allt i frysboxen som håller 7-13 grader. = övertryck i fatet då kolsyra har olika densitet vid olika temperaturer.
Misstag 3: När jag märkte att det blev stopp vid första testet, vilket var ett enormt antiklimax, så släppte jag trycket med säkerhetsventilen och öppnade hela locket = det stod en fontän ur fatet med öl ner på heltäckningsmattan i källaren.

Har du någon favoritjäst?
US-05 är som säkert hos många andra en trogen workhorse, men jag gillar att testa nya jästsorter och vad de ger till slutprodukten för att få bredare kunskap om de olika stiltypiska smaker och aromer man kan få från olika sorter. Brett är något jag tycker om att experimentera med.

Hur jäser du?
Jag gör ingen sekundärjäsning på öl som inte jäser längre än normalt, ser ingen poäng med det om det inte skulle vara så att jag vill återanvända jästslurryn men vill till exempel tillsätta frukt till ölen. Jag har ett bra rum som håller mellan 18-21 grader nästan året runt men har även en jäskyl styrd av en STC1000+ för att kunna ha extra kontroll på lite mer temperaturkänsliga jästsorter.

Vilka ovanliga ölrecept har du bryggt?
Jag har gjort en Lambic med passionsfrukt på nästan riktigt Lambicvis med delvis spontanjäsning, delvis kommersiell jäst och delvis uppodlade bottensatser från kommersiella lambics. det enda jag saknade var ett äkta träfat att jäsa i, men på 20L storlek hade det antagligen haft för mycket syregenomsläpp och kontaktyta med ölet att det mest hade blivit vinäger efter 18 månader i tunnan.

Vad blir nästa öl du brygger?
Nästa öl blir en Dubbel IPA igen som kommer jäsa på jästslurryn ifrån Hop Funk batch 2, det ska även bryggas en Hop Funk batch på Minus-1 inom kort. Sedan väntar även några spännande collaborations under 2016 med bland annat svenska och amerikanska bryggerier.

Lindhs provsmakning av Ölofssons öl

Mathias skickade några öl för provsmakning och jag hann med en halvdags marginal prova dom innan förkylningen kom (vabruari är väl ändå fantastiskt?).

160201_lindhcraftbeer_olofsson_brewing_0001Laguppställningen…

160201_lindhcraftbeer_olofsson_brewing_0003Hopfunk farmhouse ale
Ljust bärnstensfärgad, kraftigt disig öl med hög skumkrona. Mycket bra skumstabilitet.
Doften är mycket humleintensiv med passionsfrukt, ananas och lite citronmarmelad. Tydliga funkiga estrar från jäsningen.
Smaken är en blandning av påtagliga citron och apelsinskal och stall åt det lite jordiga hållet. Väl markerad syra men utan att ta överhand.
Småstickig kolsyra på medel nivå.
Tydlig och markerad beska som är lång och lite sträv.
Mycket låg restsötma och ännu mer citrus i eftersmaken.
Balansen tippar över mot beskan.
Lätt kropp.

Kommentar
En frisk och lantlig öl med trevlig funk ihop med frisk citron. Ganska lättdrucken och mycket smakrik och god med många fina kvalitéer både från humle och jäst. Lätt brettighet som inte dominerar. Sympatisk och spännande fruktighet som är mångbottnad. Jag hade gärna sett en något lägre beska men annars är flaggan i topp.
Mycket god!

160201_lindhcraftbeer_olofsson_brewing_0004

160201_lindhcraftbeer_olofsson_brewing_0005Ölofsson brewing, Zure Passie, lambic

Gyllengul, kraftigt disig öl utan någon skumkrona alls. Nästan lite trögflytande i konsistensen.
Den doftar intensivt av fenolet som stall, läder, peppar och lite aceton. Lätt fruktighet finns i bakgrunden ihop med inslag av honung.
Smaken är mycket brettig och påtagligt syrlig. Smaker som dominerar är stall, dammig vind, fruktighet, sommarängsblommor, lädervård, rödvin och syra. Lite ättika för tankarna åt Oud Bruin.
Mycket låg beska, i princip obefintlig. Låg men ändå balanserande restsötma.
Välbalanserad helhet.
Mycket låg och len kolsyra.
Fyllig munkänsla med en mycket kletig och syrlig eftersmak.

Kommentar
En väldigt intensiv och brettig lambik med fin och elegant fruktighet. Lite rödvinsinslag ger den en trevlig fräschör. Eventuellt lite för hög ättikhalt för att vara lambik men på det hela en excellent suröl!

160201_lindhcraftbeer_olofsson_brewing_0006

160201_lindhcraftbeer_olofsson_brewing_0002Honeymoon in cologne, kölsch 4.9%, by Ölofsson brewing

Bärnstensfärgad öl med mycket lågt skum. Kraftigt disig. Skummet är smutsvitt, nästan gult.
Doften är lätt och frisk med toner av äppelmos. Inslag av centraleuropeisk humle i bakgrunden.
Smaken består av ljus malt i lättare omfattning. Viss syrlighet ihop med en sträv, lite pappig smak med inslag av blöt kartong i bakgrunden. Lätt madeirasmak återfinns också.
Beska på medel nivå, beskan är len och lättsam.
Mycket lågt kolsyrad med lite vass kolsyra.
Lätt munkänsla och lätt kropp. Medelhög restsötma.
Eftersmaken är syrlig och lätt kladdig.
Tekniska kvalitén blir lidande av oxideringen.

Kommentar
Redan när jag hällde upp denna i glaset tyckte jag kolsyran verkade väldigt låg och färgen väldigt mörk för stilen. Eftersom jag bara har en flaska så kan jag inte avgöra om det är bara min flaska eller hela batchen som är påverkad men denna har blivit skadat av syre. Den har tappat fräschheten och lätta sherry/Madeiratonerna finns där istället. Oxideringen skulle jag gissa ha påverkat även färgen då denna är ordentligt mycket mörkare än alla de Kölsch jag druckit i Köln. Den här påminnde mer om en Altbier i utseendet (men inte smaken).
Jag hoppas att det bara var min flaska som fått sig en lättare infektion eller hamnat för nära ett fönster.

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.