Sommarölsträffen 2019

För femte året i rad har jag besökt Humlegårdens och SHBFs Sommarölsträff och jag börjar se ett mönster; det är alltid väldigt trevligt och det är alltid bra väder! Detta år valde jag att inte vara med och tävla utan endast komma som besökare. Dels för att det är krångligt att åka kommunalt med fat och tappkransanläggning, dels för att jag inte planerat någon öl som passar träffen och slutligen för att jag ligger efter med bryggandet och behöver ölet själv.
Jag samåkte med SHBFs ordförande och min gode vän Jonas Andersson och Mathias Brorson och tillsammans bryggde vi på Skansens julmarknad för en massa år sedan. Både Jonas och Mathias är både väldigt duktiga bryggare men även vana medaljvinnare i både Sommarölsträffen och andra tävlingar, t.ex. SM. Jonas valde att inte heller tävla i år men Mathias hade med sig två öl varav den ena (vilket jag sa direkt när jag jag smakade den) plockade hem guldmedaljen!

Nytt för i år var att även kategorin ”övriga drycker” gick att tävla i och till min glädje vann en Radler! Och vad är då en Radler undrar ni som inte varit så mycket i Tyskland. Jo det är oftast öl blandat med t.ex. sockerdricka och ölets ursprung sägs gå att härleda till en biergarten, Kugler Alm, beläget i Oberhaching vilket är ett naturskönt område strax söder om München. Året var 1922 och krögaren Franz Xaver Kugler serverade gladeligen litervis med öl till sina (ofta cykelburna) gäster. Just denna dag var det extra varmt och Franz märkte att ölen inte skulle räcka hela dagen om han inte gjorde något. Han spädde därför ut halva ölen med sockerdricka, vilket även halverade alkoholhalten, och döpte skapelsen till Radler vilket skulle löst kunna översättas till cykelöl eller ”Cyklare” (Rad=cykel). Historiker har på senare år funnit referenser till att denna benämning förekommit tidigare men jag väljer att tro på denna fina historia istället.

En helt ny dryck för mig var Tapache som är en dryck gjord på socker, ananas och ofta blandad med relativt lite öl av mexikansk ljus sort. Den smaksätts med citrus och har även ganska låg alkoholhalt. Väldigt frisk och god smak och skulle jag beskriva den så smakar den precis så som jag önskar att en Corona med lime borde smaka! Perfect till mexmat, snabb att göra (4-5 dagar) och kommer säkert stiga i popularitet här hemma framöver.

Med på träffen var även MiniBrew som är ett hel/halvautomatiskt bryggverk på endast 5-5,5 liter. Automatiseringen och guidningen genom bryggdagen gör denna maskin extra lämplig för nybörjare och förutom bryggverk är det även en temperaturstyrd kylanläggning och servering i samma kit! Till maskinen finns färdiga bryggkit för nybörjare medan den erfarna med lätthet komponerar sina egna. En bryggning ska enligt tillverkaren gå på 3-4 timmar och sköta sig sjjälvt för det mesta. Även rengöringen är självgående och jag hoppas kunna få möjlighet att berätta mer om denna spännande skapelse i framtiden.

Sommarölsträffen var som vanligt väldigt trevlig med riktigt god stämning, trevliga bryggare och god dryck. Grillarna gick på högvarv och öl med sol serverades i mängder. Tack till Humlegården och SHBF för denna sommarhöjdpunkt! Vi ses nästa år igen hoppas jag!

Reslutat i tävlingen

Sommaröl
Guld: Bröl Lemongrass Gose – Mathias Brorson
Silver: JUNZ-bocken – Jan Vallander, Ulf Mattäi, Niclas Fagerström och Zigge Jansson
Brons: RedPexx IPA – Ari Vallius

Övriga drycker
Oh My Gogh (Radler) – Elisabet Johansson, Johanna Koivunen, Lovisa Koivunen och Rebecca Finndell

Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg? Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038. Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!
Du har väl inte missat min bok om ölbryggning? Köp den hos Humlegården!

Annons:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.