Om Lindh

Välkommen till Lindh Craft Beer, en hemsida om mina ölbryggningar, ölprovningar, ölresor och annat ölrelaterat. Jag gick med tanken om att brygga egen öl i många år innan tanken åter väcktes till liv när jag såg en kille på tv göra veteöl, då gick det inte stå emot nyfikenheten längre. Veteöl är en last jag drog på mig i Esslingen utanför Stuttgart 1999. Det fanns en läskautomat med kylda hefeweizen utanför min dörr där jag bodde en vecka… Jag gillar många ölstilar men brygger gärna tyskt, välhumlade Pale Ale, IPA och Veteöl. Frågor och kommentarer skickar du till gustav@gustavlindh.com. Mitt och Emanuels Champagneöl går att läsa om på Valentin Cervisia.
Jag försörjer mig som fotograf, det är det som ger mat på bordet helt enkelt. Jag har upphovsrätten på alla bilder på denna sida och vill ni använda mina bilder för eget syfte eller att jag ska komma och fotografera hos er, skicka ett mail så diskuterar vi vidare! Otillåten bildanvändning resulterar i en faktura… Vill du skicka öl för provsmakning eller kommentar så är min adress:

Gustav Lindh
Vandringsvägen 13
155 34 Nykvarn

Skål! /Gustav

Brewers Profile (uppdaterad jan 2016)

Berätta vem du är?
Jag är Gustav Lindh, född 81, kommer från Linköping och efter 14 år i Norrköping (studier och jobb) bor jag sedan 2016 i Nykvarn i södra Stockholm med min fru Pernilla, mina barn Victor och Ella samt hunden Diva. Jag har en magisterexamen i Kultur Samhälle Mediagestaltning (KSM) vid Linköpings universitet och jobbade tidigare som fotograf på en reklambyrå i Norrköping i 7 år. Sedan början 2015 jobbar jag som fotograf på Scania CV i Södertälje.

När började du brygga öl och varför?
Jag började brygga öl sommaren 2012 men gjorde en hel del vin runt sena 90-talet så delar av hantverket kändes bekant. Drömmen att göra eget öl har funnits sedan sent 90-tal då jag fick upp ögonen för veteöl när min bror bodde i södra Tyskland.

Hur ofta brygger du?
Jag önskar jag kunde säga att det blir två gånger i månaden men det är svårt på senare tid att få loss den tiden. Jag är en ganska stor konsument av öl och både vill och behöver fylla på depåerna regelbundet. Eller vafaan; jag älskar öl och kan inte få nog det är sanningen. På två år har jag gjort ca 70 olika öl på ett 50-tal bryggningar vilket divideras till två gånger i månaden men nae, jag skulle vilja brygga ungefär dubbelt så ofta som jag gör nu.

Vad har du för utrustning?
Tidigare hade jag en 38liters kylväska som jag körde satslakningsmetoden med och kokade i en 50l Patina-kastrull. I och med mitt nya jobb har jag investerat i en Braumeister för att kunna brygga samtidigt som jag tar hand om familj och hem. Jäsningen sker i ett kylskåp med plats för två jäshinkar. Jag maler min malt själv och förkultiverar gärna jästen i min 3l-ekolv på min hembyggda magnetomrörare, men torrjäst går bra ibland det också.

Var brygger du någonstans och trivs du där?
Jag har byggt mig ett bryggeri i källaren av huset vilket ger mig gott om utrymme att brygga på och arbeta ostört från barn och hundar.

Berätta om din bryggmetod?
Som det är nu gör jag 40-60 liter öl varje gång vilket jag helst fyller i Corneliusfat. Jag har en Braumeister 50l som jag brygger i och lakar ibland. Den är fortfarande ganska ny för mig så jag labbar med olika metoder att brygga på. Tidigare har jag bryggt med både BIAB, satslakning i kylväska och flödeslakning i hink-i-hink.

Vad är tanken bakom dina öl?
Jag gillar ljusa öl främst. Gärna tyskt som pils, helles eller veteöl men även välhumlade lager, pale ales och IPA. Ibland kryddar jag med belgiska tripel, saison eller suröl. Det bästa är att blanda med flera olika öl per kväll, börja svagare och mildare för att riva av humlebomberna mot slutet. Jag vill gärna att mina öl ska vara rena och tydliga både i smak och utseende. Jag har några ölsorter jag drömmer om att brygga den perfekta varianten av och det ihop med en strävan efter konstant förbättring driver mig framåt som bryggare.

Vilken öl du gjort är du mest stolt över och varför just den?
På absoluta förstaplatsen kommer Valentin Cervisia som jag utvecklat ihop med min barndomsvän Emanuel. Det är ett Champagneöl på 10% där ingen hänsyn till ölstilar eller öl överhuvudtaget tagits. På andraplats kommer min Lindhs Pale Ale version 3 även om den blev lite för mörk och för besk. Den hade ändå en riktigt underbar humleprofil så man kunde tro den var torrhumlad, det var den inte. Jag håller fortfarande på att få till samma goda smak utan den kraftiga beskan men inte lyckats ännu.

Vilken är din kommersiella favoritöl och vad gillar du med det?
Det finns ett par stycken jag verkligen tycker är välgjorda. Det jag märkt är att smaken ändras med åren. Tidigare var jag väldigt förtjust i välhumlade ales medan jag numera allt mer föredrar underjäst och renare. När faan blir gammal blir han religiös brukar det heta. När bryggaren blir gammal blir han lagerbryggare säger jag…

Vad vill du förbättra med din bryggmetod?
Just nu är det diskningen av braumeistern som inte sitter. Den är stor och otymplig så där finns utveckligspotential.

Har du några tips eller trix till andra bryggare?
Gör dina egna experiment. Hur mycket du än läser på nätet om att en viss jäst är bättre än en annan eller att man måste koka i 90 minuter så gör du klokt i att testa själv. Det finns så många variabler som spelar in och kanske framförallt så är många smakberoende, dvs beroende på just din smak. Du kanske gillar extremt ren jäst i din veteöl eller föredrar engelska estrar i din IPA, kör på det och skit i vad typdefinitionerna säger. Försök låsa in din effektivitet men stirra dig inte blind på siffrorna, visst kan man bli imponerad av de som får 87% effektivitet men jag bli mer imponerad av de som kan förutsäga sitt OG varje gång. Tips i övrigt? Fortsätt läsa min blogg så återkommer jag med allt jag vet!

140403_VictorIV_0009

Se film på när jag brygger!

140403_VictorIV_0010

Annons:
swish-e1439054456319
Gillar du Lindh Craft Beer? Vill du hjälpa till att hålla site:en vid liv och se fler inlägg?
Då kan du skicka en donation via Swish på Swishnummer 0700 827038.
Pengarna går oavkortat till brygg- och bloggrelaterade utgifter och inget bidrag är för stort eller för litet. Tack!

63 Comments

 1. ecmik 2014-08-25

  Tjena! Din blogg är riktigt grym! Klockrent att få ta del av hemma-experiment, snygga bilder och intressanta tester! Keep up the good work!

 2. Peter N 2014-10-01

  Mycket bra blogg. Jag har snokat runt i nästan ett år på olika bloggar (sedan jag började med hembryggning) men återkommer på något vis alltid hit. Har blivit lite av min bibel med mycket bra förklarande texter tillsammans med bilder. Keep up the great work!

 3. Lindh 2014-10-02

  Tack så mycket Peter! Jag gör så gott jag kan. Förslag på ämnen, förbättringar eller bara vilka inlägg som är mest intressanta att läsa tas tacksamt emot!

 4. Hans Danielsson 2014-11-21

  Läste om din resa i Tyskland och blev väldigt intresserad av Premium Gold….
  Fick du nån känsla om den är möjlig att återskapa?
  Känner att min smak är liknande din
  En av dom godaste öl jag smakat var också på fat Jubileumsbock från Nynäshamns Ångbryggeri
  en heller bocköl tyvärr har jag aldrig lyckas återskapa den.
  //Hasse

 5. Lindh 2014-11-24

  Självklart går den återskapa. Pilsnermalt och Tettnang skulle jag satsa på. Jag tror smaken kommer mycket av en dekoktion men jag har inte hunnit forska vidare i det.

 6. Patric 2015-01-26

  Hej.
  Vill bara säga att jag är mycket glad över din blogg. Har hjälpt mig med tips och ideer nu i mina tidiga bryggardagar.

  TACK!

 7. Lindh 2015-01-28

  Tack för att du delar med dig! =)

 8. Hans Lundberg 2015-03-07

  Hej.
  Angående din artikel om The Overnight Mash.
  Har en Braumeister 20, samt reser en hel del som du.
  Tiden vill ju inte riktigt räcka till för bryggningen som tar ca: 6 timmar från start till städat för mig
  Så att starta på kvällen låter intressant.
  Men häller du malten i maltröret på kvällen innan?

  // Hasse

 9. Lindh 2015-03-08

  Hej Hasse!
  Man har i kranvatten och sen maltröret och malten direkt på kvällen. Sen programmerar man första rasten till samma temp som kallvattnet enligt Braumeistern. I mitt fall blev det 4c i 180 min. Sen körde jag lite extra på några av de vanliga rasterna men man kan även sätta rast nummer två som kall och lång om man inte vill ligga för länge på mash out 76-78c. När vattnet i kranen närmar sig 20c kan denna metod börja bli lite vansklig och den långa första rasten byts förslagsvis mot längre mash out. Men det gäller bara några veckor per år. I övrigt sker ingen bakterieutvexkling vid så kall temperatur. Det vanligaste är annars mjölksyra men den bildas betydligt varmare.

 10. Hans Lundberg 2015-03-11

  OK,
  Så det är ingen fara att låta malten vara blöt flera timmar innan då?
  Är det kritiskt med tiden efter att sista värmen är uppnådd?
  Stärkelsen kan väl inte mer än omvandlas till socker…

  Får bli en test nästa gång.

 11. Lindh 2015-03-12

  Inte så länge den är kall. Sista tiden är inte viktig utan någon minut är bra men ger inte bättre öl, eventuellt något högre effektivitet då det varmare sockret lättare rinner ut. I vissa fall höjer man till 78c för att avbryta konverteringen för högre restsötma men jag jobbar inte så.

 12. Charlotte 2015-05-20

  Har bott på Scandic i Linköping i veckan och hunnit prova både Folkes Lager och Folkes Röda IPA. Goda båda minsann! Alltid kul att prova lokala delikatesser! Lycka till med det fortsatta bryggandet, jag kollar hur det går nästa gång jag bor på hotellet.

 13. MIkael 2015-09-27

  Hej.
  Tack för en trevlig sida där man kan få lite tips och inspiration.
  Jag undrar var du köpe det ölglas som är på första bilden under “Mina öl”.
  Ser så sanslöst gott ut att servera i ett snyggt glas som inte är för stort.

  Tack på förhand //Mikael

 14. Lindh 2015-09-27

  Tack!
  Glaset heter Teku och finns på smakamera.se och sejdelshoppen.se.

 15. Mikael 2015-10-04

  Underbart!

 16. Håkan 2015-10-05

  Hej,
  Trevlig hemsida må ja säga!
  Jag har en fråga angående frukt i ölen, om du kanske kan hjälpa mig? Kan man lägga i persikor i primärjäsningen? I så fall när, hur mycket och hur länge? Lägger man i persikorna hela, eller klyftar/skalar man dem?

  Tack på förhand!
  Mvh Håkan

 17. Lindh 2015-10-06

  Tack!
  Pastörisering innan är ett säkert kort, annars frysning. Att puréa ger mest smak och 200g/l för rejäl fruktsmak. Gör det i sekundärjäsningen i sekundärkärl, annars kommer jästkakan sabba smaken.

 18. Håkan 2015-10-06

  Okej, men hur länge ska man ha i frukten, och kan torrhumla som vanligt med humle samtidigt som frukten är i?

  Mvh Håkan

 19. Lindh 2015-10-06

  2-4 veckor är lagom för frukt. Torrhumla kan du göra som vanligt men jag skulle säga i slutet av fruktperioden.

 20. Göran 2016-03-13

  Hej!

  Jag är i början av min bryggarresa som jag hoppas ska bli lång. Vill tacka för din fantastiska sida(snygg och informativ) som jag konsulterat ända sedan funderingar på att man kanske skulle ta och prova att brygga sitt eget öl kom upp i skallen. Varje gång jag stöter på något nytt moment så tänker jag: Hur gör Lindh eller hur skulle Lindh ha gjort? Det senaste är vattenbehandling som jag nu precis läst om. Vid de första bryggningarna tänkte jag att det där blir aldrig aktuellt för mig, men nu är jag där! Tänker också kopiera din “jäskylsmetod”.

  Tack! /Göran

 21. Patrik 2016-04-03

  Tjena! Tänkte kolla om du har några tips på vart man kan köpa humleplantor?

 22. Lindh 2016-04-04

  Willingham nurseries och eickelmann.de är bra.

 23. Daniel 2016-06-16

  Tänkte bara passa på att tacka för en bra sida med bra information och riktigt bra foton, fastnar ofta på dom.

  Har nyligen börjat brygga själv, BIAB och enligt recept ifrån Greg Hughes än så länge, skall försöka ge mig på Beersmith så småningom och testa lite egna recept.

  Återkommer ofta hit för att lära mig. Tack så mycket!

 24. Roger Svensson 2016-09-15

  Hej!

  Jag undrar om jag kan tigga öletiketter av er.
  Naturligtvis sänder ja er
  Ett frankerat o adresserat kuvert, men då är frågan
  Vart skickar jag.
  SKÅL o HA DÄ GÖTT!
  Med vänlig hälsning
  Roger Svensson
  Skrehallsv 22
  46178 Sjuntorp
  0761144124

 25. Lindh 2016-09-16

  Hej Roger, Adressen står på min “Om Lindh”-sida.

 26. André Peeters 2016-11-29

  Hej!
  Läste att man kan skicka öl till dig för provsmakning, gäller det fortfarande? Och i så fall hur skickar man flasköl som är kolsyrejästa, med tanke på bottensatsen?
  Anledningen är att jag får en felsmak i mina öl och jag vet inte vad det kan vara. Jag har lite svårt att beskriva hur det smakar därför blir det svårt att göra nåt åt.
  Tack för suverän hemsida, mycket informativ och lärorik.

  Skål / André

 27. Lindh 2016-11-29

  Absolut, det går bra. Jag stället flaskan i kylskåp några dagar så sätter sig bottensatsen igen, brukar inte vara någpt problem.

 28. André Peeters 2016-11-30

  Och det är Nykvarns adressen som står här högst upp på sidan som gäller efter senaste flytten?

  // André

 29. Lindh 2016-11-30

  Japp den stämmer bra.

 30. Sonny Knudsen 2016-12-29

  HEJ Gustav du har en fantastiskt intressant blogg.
  med din erfarenhet av att brygga lager öl så tänkte jag fråga dig om det är möjligt att på förhand veta när i primärjäsningens slut man skall sätta i gång med en diacetylrast eller handlar det om att man följer upp med att mäta FG under pågående jäsning och därefter
  göra en diacetylrast när man nått önskat FG , vad jag har fattat det som så är det viktigt att diacetylrasten sker vid rätt tillfälle för bästa resultat.
  MVH Sonny Knudsen

 31. Lindh 2016-12-29

  Nej exakt när man ska köra diacetylrast går inte veta innan men efter 5-7 dagar kan man först kolla om jäsröret börjar pluppa långsammare, då är det läge att mäta SG. Är man nere på 1.020 (för en 1.050-öl) så väntar man 1-2 dagar till. Vid 1.015 så kör jag diacetylrasten, om jag kör någon. Med mycket och bra jäst med kall starttemp så är diacetylrasten inte så viktig.

 32. sonny 2016-12-29

  Tack för snabbt och informativt svar.
  MVH Sonny Knudsen

 33. Henrik 2017-02-01

  Hej Lindh! Jag har precis swishat en slant för att du ska kunna hålla bloggen vid liv, men framförallt för att visa min tacksamhet för ditt arbete.
  Jag är fortfarande tidigt i min bryggarkarriär med mina 5 bryggningar under bältet, och då är det underbart att läsa om dina erfarenheter. Under tidens gång har jag märkt att det är minst lika roligt att bygga utrustning som att brygga, så därför har det inte blivit så många bryggningar (förutom att både barn och familj kräver tid).

 34. Lindh 2017-02-10

  Tack! Barn och familj tar mycket tid, tro mig jag vet. Men kul men hobbyn att man kan bygga lite prylar också om man inte kan brygga.

 35. Rolle 2017-06-26

  Tjena!
  Tack för en intressant och inspirerande blogg!
  Om jag jäser ut mina öl i flaskor 3v, hur ska de lagras efter det?
  Jag har flyttat över mina backar med öl från lagringsplatsen som hade 19°C och hem till klädkammaren som ibland kommer upp i 25°C.
  Min fundering är om det förstör ölen med så hög temp?
  Jag tycker nämligen att de 4 olika öl jag bryggt i slutändan smakar likadant och om det isåfall snarare är en felsmak pga för hög värme?

  Åter igen, bra blogg!

 36. Lindh 2017-06-26

  Tja Rolle! Tack!

  Förvara all färdig öl så svalt som möjligt. 0-2c är vad jag siktar på. Värme och ljus är dåligt för all öl!

 37. Jonas Berggren 2017-10-22

  En fantastisk blogg/sida, precis vad jag behövde nu när jag är i uppstart för eget hemmabryggeri. Min fru är biodlare och jag har alltså honung att använda. Men har inte lyckats hitta vilken metod som är bäst. Har du något tips?

 38. Lindh 2017-10-22

  Hej Jonas, du ska definitivt göra mjöd tycker jag. Kolla på shbf.se så finns där ett forum med en del tips.

 39. Todd Wohlbier 2018-04-28

  I see you brewed on the new LOB proto type. Looking good! Question, how do you like the mash cap, do you also place a lid on top of the kettle for extra protection? Did you take any DO readings with your meter?

 40. Lindh 2018-04-30

  New mash cap was very nice. Alot better thsn my old one. I used the lid mostly for saving heat and not for lodo reasons. It’s hard to take readings without opening the mash up and letting air in so this first testrun I didn’t measure but I will do that later on. There are other ways to measure success also…

 41. Micke 2018-09-15

  Tack för en skitbra sida och en lika skitbra bok! Fått en nytändning på ölbryggning efter 20-25 års frånvaro av densamma och det är en ren njutning att
  kunna hitta info snabbt när man behöver tips och hjälp! Blev jäkligt sugen på att bygga en bryggarkällare, efter att ha sett bilder på din brygglokal! 🙂
  MVH Micke…

 42. Lindh 2018-09-16

  Kul att kunna inspirera. Brygg på!

 43. Marcus Grenstadius 2018-11-20

  Hej!
  Jag hittar inga andra kontaktuppgifter till dig så jag tänkte att jag skriver här.

  Jag heter Marcus Grenstadius och arbetar som grafisk designer. Jag skulle gärna vilja hjälpa dig med att
  skapa en passande logotype om det är något som skulle intressera dig. Jag skulle även kunna skapa schyssta
  etiketter till dina olika öl sorter om det är något som är aktuellt.

  Ha en trevlig dag!
  MVH
  Marcus Grenstadius

 44. Magnus 2019-03-03

  Hej
  Tack för en suverän hemsida och en lika bra bok
  hade varit supertacksam för ett par tips från dig.

  Jag gillar Weißbier och undrar vilket av dina recept mest påminner om Erdinger eller Paulaner’s Weißbier, dessa två tillhör mina favoriter.

  Speciellt gillar jag de som har “Hefe” i flaskan, vad är tekniken för att själv få med Hefe i flaskan ?

  /Magnus

 45. Lindh 2019-03-04

  Hej Magnus

  Både Erdringer och Paulaner är lite rakare i smakbilder så jag skulle ta ett recept med enbart 50-60% vete, 20-30 pilsnoch resten Münchnermalt. Stegmäskning självklart. 1.050 OG och 13-15 Ibu med allt på 60 min, valfri tysk humle. Jästmässigt kanske just 3068an ger lite för mycket banan för de två jämfört med Weihenstephaner eller Franziskaner. Testa någon av torrjästerna tex WB06.
  Just Hefe (eller helt enkelt jäst) på flaskan blir automatiskt lagom till förmycket mängd om man kolsyrejäser på flaska. Man lär sig hur mycket av ”bottensatsen” man vill ha med. De stora bryggerierna filtrerar sina veteöl och tillsätter lagerjäst till flaskorna för kolsyrejäsning. De har alltså mycket mindre jäst kvar än vad vi får per automatik i våra flaskor.
  Enda problemet uppstår med veteöl på fat som ger för myclet jäst i början, lagom en vecka och sedan blir fatet mer och mer åt kristall. Hefeweizen passar alltså bäst på flaska även om det är trpkigt med all disk.

 46. magnus 2019-03-04

  hej igen o tack så långt
  är inte så rutinerad på weissbier så jag måste ställa ett par följdfrågor
  – Stegmäskning, tittade lite på dina recept och ser att du har många varianter – olika temp och olika långa steg, hade varit tacksam om du kunde peka på något av dina recept som jag kan kopiera
  – ser oxå att du kör lite olika varianter på humle o antal givor, vad är lämpligast för att uppnå den rakare smakbilden i Erdinger alt Paulaner

  /Magnus

 47. Lindh 2019-03-05

  44c i 20 min
  63c i 30 min
  73c i 30 min

  Humlen för de ölen spelar nästan ingen roll. Enbart på 60 min och ca 13-15 ibu med tysk humle bara.

 48. magnus 2019-03-05

  super
  tack

 49. Magnus Jakobsson 2019-03-13

  hej igen
  har kommit till sista sidan i din bok och bestämma mig för att brygga Champangeölet
  Men jag blev fundersam på storleken på bryggden är det 10 el 20 l eftersom OG anges till 1080 och maltmängd till 4,8 kg, medveten om att det skall tillsättas socker men det är på sluttampen av jäsningen.
  OG tar jag efter koket och på en 20 liters sats når den inte upp till 1080 på 4,8 kg

  eller tänker jag fel ?

 50. Lindh 2019-03-13

  Receptet är till 20l. 1.057 är ca OG efter kok. Sen tillkommer sockret så teoretiska OG blir 1.080 men SG når aldrig dig någon gång då det går från 1.057 till 1.025-ish, sen upp till kanske 1.045 för att sen gå ner till kanske 1.006 (chansar på siffror nu från soffan men du förstår principen).
  Lägg in malt och socker i ett program typ Beersmith så ska totalen hamna runt 1.080.

 51. Krister Johansson 2019-03-14

  Hej hittade din sida och gillar det du gör. Vill köpa din bok men den finns inte hos Adlibirs eller hos humlegården.

  Har du något ex kvar

  K

 52. Krister Johanss 2019-03-14

  Hittade boken hos humlegården.
  Är nu beställd

 53. Thomas S 2019-03-28

  Hello,

  I would like to contact Alltab.se regarding the counter pressure filler but I can’t find any email address on their website, do you by chance know whom I can contact?

  Thanks!

  Kind regards,
  Thomas

 54. Lindh 2019-03-28

  I sent you a mail.

 55. magnus 2019-03-31

  Hej igen
  Då är mitt champagneöl klart för kolsyrning.
  Tänker att jag kör över på fat för kolsyrning och sedan beergun till flaska även om beergun är lite kort för champagneflaska borde det väl funka eller riskerar jag skada från syre ?

  Du skriver i receptet servera med massor av kolsyra ! vad rekommenderar du för tryck i bar om jag kolsyrar vid 7 grader C
  tack på förhand

 56. Lindh 2019-03-31

  Visst finns det risk för oxidering men kör försiktigt och kör cap on foam så går det säkert bra.
  Du får kolla en co2-tabell men minst 3,0 vol co2 tycker jag.

 57. Whisky.nu 2019-12-17

  Hej,

  Länken ovan i texten till Valentin Cervisia perkar tyvärr fel, du får kolla upp det.
  Låter ju hur spännande som helst!

 58. Henry 2020-04-28

  Hej,
  Jag har din bok och besöker din blogg ofta som bl.a. har lärt mig återanvända jäst och vattenbehandling.
  Jag har blivit intresserad av spunding som du beskriver i din blogg men har en fråga. Du skriver att man ”fatar” när det är cirka 5 öchsler kvar. Men fatar man innehållet i hela jäshinken inklusive bottensats eller bara den del som man normalt sett hade fatat? Jag antar att det ändå finns tillräckligt med jästceller kvar även om man inte tar med bottensatsen. Hur brukar du göra.

 59. Lindh 2020-04-28

  Nej man lämnar bottensatsen kvar. Eftersom det inte jäst färdigt finns tillräckligt med jäst kvar i suspension. Viktigt att det inte är för mycket jäsning kvar om man inte kör med en spundningsventil. Fast ferment test är en bra grej för att inte skapa sig en fat-bomb.

 60. Tomas Pettersson 2020-07-09

  Tänkte göra ditt recept på dubbel-IPA i boken “Brygga öl”.
  Det står Smakgiva 30 min 30g Simcoe. 30g Simcoe finns även med som Hopstand 30 min (plus massor av annan humle). Har det blivit dubbelt eller är det någon tid som skall justeras?

 61. Lindh 2020-07-09

  Receptet stämmer så kör på!
  Första två tryckningarna av boken hade något småfel i något recept, läs längst ner på denna sida: https://www.lindhcraftbeer.com/boken/

 62. Stefan 2020-09-22

  Jag vacklar i hur jag skall mäska. Antingen skall jag mäska i ett separat isolerat kärl, som ditt röd/orange plastkärl, eller i en kastrull. Jag hade tänkt att oavsett vad jag väljer så skall jag ha bazoka eller lauter helix inne – ev även kombinerat med en BIAB-påse för att enkelt kunna ta ur dravet efter mäskning (och förhoppningsvis minska mängden bös som kommer med i vörten)och givetvis tappkran för att tappa ut vörten.

  Ett isolerat kärl har ju fördelen att kunna lämnas mer eller mindre obevakat under mäskningen, men å andra sidan missar man ju möjligheten att kunna finjustera mäsktemperaturen och att kunna stegmäska eller göra en mash-out, vilket ju funkar med en kastrull. En kastrull tappar är ju å andra sidan betydligt sämre isolerad och tappar snabbt några grader. Har funderat på att temperaturstyra mäsken i en kastrull med en Inkbird eller liknande om jag har kastrullen på en separat/lös induktionsplatta.

  Du har säkert gått igenom denna fas innan du skaffade bryggverk? Hur resonerade du? Vad ser du för för och nackdelar med de olika metoderna?
  (Jag är inte redo att skaffa bryggverk, så det är inte en lösning just nu.)

 63. Lindh 2020-09-23

  Du är helt klart inne på något många har missat: ett bryggverk hjälper till att hålla temperaturen och styra en pump men det är också enda fördelen. Nackdelen är att det är ett kärl och att malten måste avlägsnas på ett icke skonsamt sätt samt att utbytet är dåligt vilket medför begränsningar i OG.
  En biabpåse för att lyfta dravet är smidigt men det är maltbädden som ska agera filter och inte påsen. Små partiklar kommer igenom påsen men inte bädden så om du tex kör med en rubbermaid/igloo med biab i så ökar disken till de dubbla. Att ta en rubbermaid, vända uppochner i komposten och spola ut är superenkelt. En biabpåse är krångligare att få ren.
  Jag har lite samma problem som du med mitt stora bryggverk (bryggverk är alltså namn på bryggutrustning för mäsk/vört och inte namnet på ett litet enkärlssystem). Jg har isolerad tunna utan möjlighet att värma i kärlet. Isoleringen är grym och värmen hålls effektivt i en timme. Stegmäskning har fått mer credd än den förtjänar och enstegsinfusionmäskning är nästan lika bra. Många stegmäskar numera bara för att de kan med sina bryggverk. Många har så knasiga raster att det gör med skada än nytta.
  Det finns några olika sätt att värma trots isolerad tunna: föerstegsinfusionsmäskning dvs addera kokande vatten. Rims-tube (borde heta herms-tube egentligen?) och herms dvs vörten får cirkulera i vattenbad genom en slinga. Alla har sina för och nackdelar.
  En isolerad kastrull (clas ohlson har mkt bra isolering) tappar inte så mycket i värme och är den tåligaste, mest flexibla lösning upp till ca 50l, sen blir allt genast tympligt och tungt.
  Lauterhelix är lite bättre än bazooka pga längden men annars ger se samma resultat. Bägge är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *